GRAĐANI MAPIRALI KOMUNALNE PROBLEME NA TERITORIJI GRADA

Nevolje u saobraćaju najviše tište

Nakon mesec dana korišćenja veb aplikacije za beleženje komunalnih problema pod simboličnim nazivom „Prijavi smrad”, na onlajn mapi locirano je ukupno 40 poteškoća koje muče sugrađane ovih dana. Na ovoj platformi, kojoj se može pristupiti sa sajta: https://gradjanskipreokret.rs/ ili direktno preko linka: https://geogis.org/zrenjanin/index.php, a koja je nastala u saradnji „Građanskog preokreta“ i GIS udruženja Srbije, građani su evidentirali probleme na teritoriji grada Zrenjanina iz 8 različitih oblasti. To su neispravna voda, zagađeni vazduh, komunalna buka, divlje deponije, saobraćaj, napušteni objekti, neprimereni grafiti i ostali problemi.
Kako objašnjava Miodrag Bogunović, član Upravnog odbora Građanskog preokreta i predsednik Upravnog odbora GIS Srbija, najviše komunalnih problema, ukupno 14, je prijavljeno iz oblasti saobraćaja.
– Blokirane ulice, ogromne rupe i ulegnuća na putevima koje se ne rešavaju više meseci, problemi sa signalizacijom i nedostatkom saobraćajnih znakova i ležećih policajaca u zoni škola, bahati vozači, ogromne gužve i nepregledne kolone vozila na kružnom toku kod velike pijace, nepregledne raskrsnice, jesu problemi koje su Zrenjaninci najviše mapirali na ovoj onlajn karti – kaže Bogunović navodeći da su na drugom mestu „ostali smradovi” (8): poplavljeni podhodnik u ulici Prilepski red, zapuštena dečija igrališta, placevi i druge površine, izlivena voda iz šahtova više nedelja, neobezbeđene i neobeležene rupe blizu trotoara gde prolaze prolaznici i drugo.

Ono što sledi jesu problemi u vezi sa napuštenim objektima, oronule zgrade i trafike (6), koje se godinama ne rešavaju: Robna kuća Beograd, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla”, Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajkovića”, Savez samostalnih sindikata i dr.
– U kategoriji neispravne vode su prijavljeni problemi sa havarijama i višečasovnim nestašicama (5) na Bagljašu, problemi sa izvlivanjem gradske kanalizacije, smradom otpadnih voda i fekalija u reku Begej, kao i postojanje neispravne vode u naseljenim mestima Banatski Despotovac i Melenci – ističe Bogunović.
Divlje deponije (4), kako je ubeleženo i dokumentovano putem aplikacije, postoje na mestima kuća za stanovanje nedaleko od dečijeg igrališta, u prolazu na Žitnom trgu, na staroj pijaci. Zagađen vazduh je prijavljen na dva mesta, neprimeren grafit koji nije uklonjen već 9 godina na jednom mestu, dok nije prijavljen nijedan problem u vezi komunalne buke.
– Karakteristika većine prijavljenih komunalnih problema je višemesečno, čak i višegodišnje nerešavanje i može se reći da ono predstavlja sistemski problem, jer kako objasniti činjenicu da se izliva voda iz šahtova i propadaju putevi, da su zapuštena dečja igrališta, a da objekti pojedinih školskih ustanova u centru grada osim opasnosti predstavljaju „ruglo“ o kome niko ne brine već duži vremenski period – istakao je Miodrag Bogunović.
S tim u vezi, „Građanski preokret“ poziva sve građane na teritoriji Grada Zrenjanina da i dalje nastave sa unosom problema u svom okruženju, kako bi pratili njihovu učestalost i strukturu i podstakli gradske institucije da konačno počnu da ih rešavaju.

S.Vorkapić


  • OZNAČI NA MAPI
    – Za unos elemenata na kartu, potrebno je izvršiti registraciju sa validnom imejl adresom, a zatim aktivirati nalog za pristup interaktivnoj veb mapi. U okviru aplikacije, koristeći zum-in i zum-out funkcije ili ugrađeni GPS prijemnik na telefonu, svako može da odabere lokaciju koju prijavljuje, opiše vrstu problema i da priloži fotografiju ili video zapis – objašnjava Bogunović način funkcionisanja platforme.