GRADONAČELNIK: ZRENjANIN POSTAJE MNOGO BOLJE MESTO ZA ŽIVOT

Otvoreno je više od 3.000 novih radnih mesta
Zrenjanin se već nekoliko godina prepoznaje kao sredina veoma pogodna za investiranje, sa dobrim poslovnim okruženjem i mogućnostima koje nudi stranim investitorima, a potvrda za to jesu ne samo priznanja međunarodnih institucija, već i značajni ugovori koje smo prethodnih dana potpisali – rekao je za naš list gradonačelnik Čedomir Janjić.
– Značajan je svaki investitor i svako novo radno mesto, ali kada samo u nekoliko dana stignu investitori sa namerom da ulože čak pedeset miliona evra u naš grad, onda imamo razlog da budemo posebno zadovoljni. Pogotovu kada se radi, kako je to i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio, o „višoj ligi investitora” koji, uz svetsku tehnologiju, najavljuje i nadprosečne zarade za zaposlene – rekao je gradonačelnik.
– Raduje nas dolazak stranih investitora, ali smo još zadovoljniji kada u naš grad ulažu domaći investitori MPZ „Agrar” koji posluje u sastavu Industrije mesa „Matijević”, a koji će u Zrenjaninu izgraditi hladnjaču sa najvećim kapacitetom ne samo u našoj zemlji, već i u okruženju. Ta investicija će doprineti i ukupnom razvoju agrara, s obzirom da preduzeće planira i velike zasade višnje, ali i preuzimanje voća i povrća od kooperanata, namenjeno izvozu na tržište Evropske unije.
Gradonačelnik je naglasio da je u prethodnom periodu u pogonima domaćih i inostranih firmi koje posluju u našem gradu otvoreno oko 3.000 novih radnih mesta, a realizacijom ugovora potpisanih sa „Eseksom” i preduzećem MPZ „Agrar”, taj broj će biti i povećan za blizu četiri stotine.

– U ovoj godini očekuje nas i otvaranje savremenog trgovinskog objekta „Lidl”, kod glavne autobuske stanice, gde će posao, kako najavljuju iz te kompanije, takođe dobiti više od četrdset naših sugrađana. Taj objekat u Zrenjaninu završen je među prvima u Srbiji, a u narednom periodu planira se izgradnja još jednog takvog, na Bagljašu. Ponosni smo i što je u prethodnih nekoliko meseci oživelo nekoliko devastiranih proizvodnih pogona koje su obnovili novi investitori i u njima se sada proizvodi na savremenim mašinama, u pitanju su italijanske kompanije GLM grupa, koja posluje u pogonu „Minela”, i IMS koja posluje u pogonu „Penfarma”, a sličnu proizvodnju uskoro započinje i belgijska komapnija „T4B” koja se bavi izradom zavesa i draperija, u zakupljenim pogonima „Alpina” – istakao je Janjić.
Važno je, naveo je gradonačelnik, da će proizvodnje ponovo biti i u zrenjaninskom brodogradilištu „Begej”.
Ukazao je i da u zrenjaninskim industrijskim zonama posluju 42 strane i domaće kompanije, među kojima najveća nemački „Drekslmajer”, koji zapošljava 5.800 radnika i koji je u prethodnom perodu otvorio najviše radnih mesta, čak 2.000.
– Pokušavamo da u jakoj konkurenciji država u okruženju i drugih gradova u Srbiji budemo jedna od najatraktivnijih sredina i to činimo na različite načine. Skupštinskom odlukom proširili smo i ponudili još 550 hektara u industrijskoj zoni „Jugoistok Ečka”, a pružamo podršku investitorima i preduzetnicima da razviju svoj biznis – dodao je gradonačelnik Janjić.
Na kraju, naglasio je da je Srbija stabilna država, što je preduslov za dolazak stranih investitora, a samim tim i razvoj i napredak našeg grada.
– Mi smo veoma zadovoljni što i predsednik Vlade i Srbije vode spoljnu politiku na ovakav način, ali i investicionu politiku u našoj zemlji. Sa najavljenim brzim putevima u našoj zemlji od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada, Zrenjanin će dobiti na kvalitetu kao dobro mesto za investiranje, ali, svakako i kao mnogo bolje mesto za život – zaključio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

L. Z.