GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Vodotokovi su stabilni, ali otkloniti zagušenja u atmosferskoj kanalizaciji

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sazvao je u sredu sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije radi analize stanja na teritoriji Grada Zrenjanina, a predočeni su i podaci o vodotokovima.

Miodrag Pješčić, direktor VDP „Srednji Banat“, preduzeća koje kontroliše Begej, Tamiš, Tisu i devet kilometara Dunava, rekao je da je stanje vodotokova na teritoriji Grada Zrenjanina stabilno, kao i da su svi odbrambeni nasipi duž rečnih tokova na zadovoljavajućem nivou.

Situacija nije alarmantna ni u pogledu unutrašnjih voda. One su pod konstantnim nadzorom, a vodoprivredni objekti i crpne stanice su u funkciji.

Šef odseka za odbranu i vanredne situacije Miroslav Sladojević izvestio je da je, za slučaj potrebe, obezbeđeno 14.000 džakova, spiskovi su ažurirani i pored mehanizacije koju poseduje „Srednji Banat“, postoji mogućnost dodatnog angažovanja ljudi i sredstava, u skladu sa potrebama koje budu iskazane.

Jedan od zaključaka donetih na ovoj sednici, jeste da su subjekti zaštite i spasavanja koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera na zaštiti od poplava, u obavezi da drže u pripravnosti svu raspoloživu mehanizaciju. Takođe, javna preduzeća su u pripravnosti i postojeća mehanizacija je ispravna.

Članovi štaba doneli su i zaključak da će se, u slučaju potrebnog preventivnog delovanja na sprečavanju nastanka vanredne situacije kao i tokom vanredne situacije, angažovati dodatna mehanizacija osposobljenih pravnih i fizičkih lica, kako bi se omogućila neophodna funkcionalnost odbrambenih nasipa, otvorenih uličnih kanala i vodopropusta.

Gradonačelnik Janjić zatražio je od preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ da interveniše, kako bi se u što kraćem roku rešili problemi nastali zbog zagušenja atmosferske kanalizacije. Kako je, između ostalog, ukazao, zbog toga je u nekim delovima grada voda i na kolovozima.

B.J.