Győri Csilla képeinek nagybecskereki kiállításáról

Színek Bűvületében

Örömmel vettük tudomásul, hogy hosszabb idő után újra beléphettünk a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület székházába. Az év elején a világszerte jelentkező koronavírus-járvány, egy újabb kihívást jelentett az emberiség életében, a legnagyobb teher az egészségügyben dolgozókon volt. A járvány terjedésének a meggátolása érdekében intézkedések sorát vezették be, többek között tilos volt minden sport és művelődési rendezvény szervezése.
A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületnek ebben az évben számos tervei voltak. Egy részük az intézkedések következtében elmaradt. A rendkívüli helyzet megszüntetése lehetővé tette, hogy újból beinduljon az élet az egyesületben, igy az első rendezvényre május 25-én került sor Győri Csilla önálló kép kiállitásának a megnyitójával.
Bevezetőül, nem véletlenül említettem a jelent, mert a múltból is kiragadok egyes eseményeket melyek igen szorosan fűződnek a művelődési egyesület történetéhez és a művésznő jelenlegi alkotásaihoz. Nekem is mint helytörténésznek a megnyitón jutottak egyes történelmi események az eszembe,mégpedig a második világháború utáni napok, amikkor is újból éledezni kezdet a művelődési élet Nagybecskereken. Marócsik György, dr Várady Imre és más kiemelkedő személyek kezdeményezésére újjá szerveződött a művelődési élet a városban. Ezt már azért is említem, mivel a „kényszerszünet” utáni első rendezvény az elmúlt hétfőn Marócsik György dédunokájának a kiállítása volt.


Bátran mondhatjuk, hogy a költészetet, a festészetet nem kel tanulni az örökletes, minthogy ez Csilla példáján is láthatjuk, tekintettel, hogy a festészet mellett költészettel is foglalkozik, számos festményeit versek is kísérik. Egyik festménye Az ég és a föld királyához címet viseli, ugyanezen címmel írott verse is létezik.
Csilla a Pedagógiai Akadémiát Szabadkán fejezte be, ma a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola tanítónője. Az elmúlt hétfőn harminc festményt tett közszemlére a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében, műveiben főleg a természetet örökíti meg pasztell, olaj és akril technikával.
– Talán ezt apukám oldaláról örököltem, hiszen Varga József nagybácsim tehetséges festő és rajztanár volt a muzslyai általános iskolában ott ahol én és szüleim is dolgoztak. Főleg, éjjel amikor nyugszik a falu, amikor minden elcsendesedik, akkor nyúlok a toll és az ecset után. A magam gyönyörűségére alkotok, ez az alkotás egy belő szellemi érzelem mely előtör belőlem, amit nem lehet megtanulni, csakis örökölni lehet, s volt is kitől örököljem e tehetségemet-tette hozzá Győri Csilla.
Aleksandar Kačar festőművész a tárlat megnyitóján ismertette Csilla festményeinek jellegzetességeit, és rámutatott a kezdő festőnő kiváló képességeire, amelyet igen rövid idő alatt sikerült elsajátítania, ezt a tárlatot már korábbra terveztük egy születésnapi ajándéknak szántuk, azonban a körülmények úgy hozták, hogy későbbi időpontra kellett halasztanunk.
Kép és szöveg Precz István