HUMANITARNI ULTRA MARATON I SVEČANA AKADEMIJA U KULTURNOM CENTRU: Za pomoć porodici Dudaš

Humanitarna akcija „Korakom do kuće od srca“, čiji je cilj da se prikupi 10.000 evra kako bi se porodici Dudaš kupila kuća, održaće se u nedelju, 24. februara. Najpre će biti organizovan ultramaraton od Beograda do Zrenjanina, dužine oko 82 kilometra, a potom Svečana akademija u Kulturnom centru.

Šestočlana porodica Dudaš nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji, a devetnaestogodišnji David Dudaš boluje od cerebralne paralize koju prate jaki epileptični napadi, nepokretan je i vezan za kolica. Pošto nemaju kupatilo, kupaju Davida u koritu. Dudaševi žive u podstanarskoj kući, u teškoj materijalnoj situaciji i imaju rok do početka marta da se isele odatle jer se kuća prodaje.

Svako može da otkupi određeni kilometar trke simboličnom uplatom od 1.200 dinara, a svakoga dana kontrolisaće se koliko kilometara je otkupljeno, navode organizatori. Nakon što svi kilometri budu otkupljeni, moći će da se uplati novac na račun porodice Dudaš: 35500032006944, svrha uplate je „Korakom do kuće od srca“, a primalac je Đurika Dudaš, Munkači Mihalja 8, 23206 Mužlja. Više informacija može se dobiti na broj: 0628983130.

Trkači će početi ultramaraton u 7 časova ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a trka će se završiti ispred Hrama Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva) u Zrenjaninu. Pristizanje maratonaca moći će da se prati putem prenosa na video bimu u Kulturnom centru, gde će u 18 časova biti održana Svečana akademija u okviru koje će nastupiti Aleksa Miletić iz Pančeva, koji će izvesti numere na fruli i kavalu, zatim crkveni dečiji hor Hrama Svetog Arhangela Mihaila, kao i dve solo pevačice – Marija Aleksić i Milica Dosković. Jerej Veselin Vlaški, starešina Hrama Svetog Arhangela Mihaila izvešće besedu „Ljubav pobeđuje sve”, a Mile Jurković, poznatiji kao stolar Mile koji pravi drvene stolice za hranjenje beba i poklanja ih porodicama po Srbiji, a koji je sproveo prvu akciju pomoći porodici Dudaš govoriće besedu o humanosti.

Tokom Svečane akademije, u Kulturnom centru će biti postavljene kutije za humanitarnu pomoć, a preduzetnicima će biti omogućeno da na licu mesta potpišu ugovor o donaciji.

Humanitarnu akciju su pokrenuli ultramaratonac Saša Nikolić iz Aleksandrova, Zrenjaninci Nenad Škundrić, Boris Knežević i Ivan Radosavljević, Mario Barlakov iz Ečke, u saradnji sa Crkvenom opštinom Srpske pravoslavne crke u Zrenjaninu.

M.M.