ILIJA SVILAR IZ TOPLANE O CENI GREJANJA, LOŠIM KOMENTARIMA POJEDINIH UDRUŽENJA

Kritike su tendenciozne

Mogućnost uklanjanja sa grejnog sistema Toplane, polemike oko toga da li je u našem gradu grejanje najskuplje, ali i komentar na kritike sugrađana o radu preduzeća, neke su od tema o kojima smo razgovarali sa Ilijom Svilarem iz Javnog komunalnog preduzeća „Gradska toplana”.

Da li je grejna sezona dobro startovala i da li će se u toku sezone menjati cene?
– Grejna sezona dočekana je spremno. Završeni su radovi u naselju Brigadira Ristića za brojeve 1-19 u trasi od 750 m. Takođe, završeni su svi radovi u vezi sa servisiranjem postrojenja u kotlarnici. Politika naše firme je da se investiranjem i rekonstrukcijama celokupni sistem daljinskog grejanja učini stabilnim, sigurnim i efikasnim, kako bi naši kupci imali kvalitetnu i jeftinu uslugu. Cena toplotne energije trebalo bi biti usklađena sa promenom cene prirodnog gasa, kao što se ne sme zaboraviti da cena daljinskog grejanja i prirodnog gasa nisu socijalne kategorije. Mi smo svesni situacije u kojoj su sugrađani, ali ne smemo prevideti činjenicu da se cena prirodnog gasa promenila. JKP „Gradska toplana” nije dobila odobrenje za njihovu promenu, kako od lokalne samouprave za cenu na sistemu daljinskog grejanja (SDG), tako i od Agencije za energetiku, kada je reč o ceni prirodnog gasa koji prodajemo našim kupcima.

Da li je u Zrenjaninu najskuplje grejanje?
– Najjednostavniji primer na kome se može pokazati kolika je cena grejanja u Zrenjaninu u odnosu na druge gradove, je da se prevede cena za isporučeni kilovat toplotne energije u cenu koja bi bila po kvadratu grejne površine da smo još uvek u starom sistemu naplate. Prosečna cena varira u zavisnosti od kvaliteta izolacije objekta, stolarije, navika potrošača, kao i od potrošnje, ali u svakom slučaju sa prosečnom cenom od 84,69 RSD/m² bez PDV-a od nas su skuplji Beograd sa 108,53 RSD/m²; Novi Sad 88,86; Pančevo 94,14; Jagodina 96,62; Užice 90,64; Smederevo 97,02; Sremska Mitrovica 93,43; Kikinda 89,88; Loznica 107,13; Valjevo 89,67; Majdampek 90,27; Novi Pazar 102,00; Bajina Bašta 91,67; Zaječar 98,38; Velika Plana 89,93; Kovin 104,58; Kosijerić 104,62; Pećinci 89,31; Temerin 87,66; Stara Pazova 94,80.

Da li može korisnik da se skine sa grejnog sistema Toplane?
– Naravno da može. Od primene tarifnog sistema tokom 2014. godine sa sistema se isključilo 106 kupaca, 2015. godine 133, 2016. godine 56, 2017. godine 46, a 2018. godine 21, što je ukupno 362 kupca. Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom Grada Zrenjanina za isključenje sa SDG-a podrazumeva da formular saglasnosti, koji se prilaže uz zahtev za isključenje, potpišu svi vlasnici stanova sa adrese sa koje se kupac isključuje. Sekundarna instalacija jedne zgrade u vlasništvu je svih vlasnika stanova u njoj, to je razlog zašto se traži njihova saglasnost za isključenje.

Da li su osnovane kritike pojedinih Udruženja u gradu i kako komentarišete lošu ocenu građana, vaših korisnika?
– Kritike su dobre dok su konstruktivne, ali u ovom slučaju su tendenciozne. Jasno je da nemamo najskuplje grejanje u Srbiji, a brojke takođe pokazuju da su isključenja moguća i da ih je bilo. Iskustvo je pokazalo da su se sugrađani privikli na tarifni sistem, jer je zahteva za isključenje sve manje. Tendenciozne su izjave da dovodimo kupce do prodaje stanova da bi isplatili svoja dugovanja za daljinsko grejanje, jer do sada nismo inicirali nijednu prodaju nekretnine, iako imamo oko 300 potrošača koji duguju od po nekoliko stotina hiljada dinara do milion dinara, a reč je o fizičkim licima. Nemogućnost da uđete u stanove takvih korisnika i da ih isključite sa mreže, takođe predstavlja poseban problem. Mi postojimo zbog građana, kako bismo im obezbedili kvalitetnu i sigurnu komunalnu uslugu, a sve što radimo u skladu je sa zakonima. Svakako da ima nezadovoljnih kupaca, ali je njihov broj mali u odnosu na one koji redovno plaćaju svoje obaveze. Procenat naplate redovnog duga o tome najbolje svedoči – na SDG-u je 92 odsto, a na sistemu distribucije prirodnim gasom je 98,5 odsto.

S. V.