IN MEMORIAM: Preminuo Branislav Mijatović Mija, bubnjar „Slatkog greha“

Naš sugrađanin, proslavljeni muzičar i šoumen, nekadašnji bubnjar i jedan od osnivača grupe „Slatki greh“ Branislav Mijatović Mija preminuo je u petak, 22. maja, na Institutu u Sremskoj Kamenici.

Za sve nas koji smo ga znali i voleli kao Miju bubnjara, koji je živeo za muziku, okupljao muzičare, učio ih i usmeravao, zauvek će ostati u sećanju njegova posvećenost instrumentu kojim nam je prenosio neslućenu energiju, ritam, muzički dar i žar života.

„Slatki greh“, u kojem je karijeru počela Lepa Brena, bio je ponajviše njegov projekat. Osamdeseih i u prvoj polovini devedesetih godina bio je to jedan od najpopularnijih sastava ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i u regionu. I kada je prvobitni sastav, čiji je Mija bio član od 1977. do 1991. godine, prestao da postoji, Mija je nastavio svoju muzičku avanturu zajedno sa kumom Zoranom Radanovim, gitaristom, i dalje, u izmenjenom sastavu, ali pod istim imenom. Tako je „Slatki greh“ ostao prisutan u muzičkom životu na ovim prostorom, a Mija je i ovaj, kao i svaki sastav u kojem je svirao povremeno, oblikovao svojom kreativnošću, novim aranžmanima i smislom da zabavi, razvedri, nasmeje i animira publiku.

Vrsni bubnjar je bio omiljena ličnost, voleo je umetnost i imao svoje fanove tokom uzbudljive karijere koja je potrajala sve dok ga bolest nije prikovala za krevet. Verovali smo da će je Mija pobediti, da će se oporaviti i da ćemo biti zajedno u njegovom najnovijem projektu koji se, nažalost, nije ostvario. Trebalo je to da bude spoj pesme i muzike sa prostora Evrope i sveta, prožet poezijom, igrom i humorom… Sastav je trebalo da se zove „Ljubav za ljubav“. Zapravo, bio je to radni naslov, održane su i prve probe, a onda je stigao virus  korona, usledilo je vanredno stanje i Mija je morao u bolnicu. Očekivali smo njegov povratak, verovali da je ostvrenje njegove zamisli samo odloženo. Verovao je i on, borio se do zadnjeg časa, i sa bolovima i za život.

Mijin odlazak je najveći gubitak za njegovu porodicu, ali i za sve nas koji smo ga poštovali i voleli.

Sahrana je u ponedeljak, 25. maja, u 13 časova, na Reformatorskom groblju u Zrenjaninu.

B. Jajić

Foto: Printskrin (Jutjub kanal “Nikad nije kasno”)