ISIDORA ŽEBELJAN O UMETNOSTI KOMPONOVANjA I TRADICIONALNOM MELOSU KAO INSPIRACIJI

Banatski nokturno

IN MEMORIAM – ISIDORA ŽEBELjAN (1967-2020)
* Povodom smrti poznate kompozitorke, ponovo objavljujemo intervju koji je u listu „Zrenjanin” izašao 29. novembra 2005. godine, a priredio ga je naš pokojni kolega Aleksandar Bjelogrlić.

Njena opera „Zora D”, izvedena na sceni pozorišta „Fraskati” u Amsterdamu, prva je srpska opera postavljena na inostranoj sceni posle Konjovićeve „Koštane”, inscenirane davne 1935. godine u Pragu. Veoma rano je napisala zapažena dela umetničke muzike „Selište”, „Rep it up” „Na Dunavu šajka”, „Pikarske scene”, „Cirkus”… Iskustvo sa filmskom muzikom sticala je u saradnji sa Goranom Bregovićem, orkestrirajući kompozicije za Kusturičine filmove „Podzemlje” i „Arizona drim”, kao i za film „Kraljica Margo”.
Kao kompozitorka muzike za pozorište dobitnica je dve Sterijine nagrade. Nedavno je u poznatoj londonskoj Vigmor sali dirigovala isto tako poznatim ansamblom „Academy of Saint Martin In the Fields” koji je izvodio njenu kompoziciju „Skomraška igra”.
Ukratko, Isidora Žebeljan, profesor na Katedri za kompoziciju i orkestraciju beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, rođena u Beogradu 1967. godine, najznačajnije je kompozitorsko ime moderne domaće umetničke muzike.
A. Bjelogrlić

Opširnije u štampanom izdanju