ISPLATA PENZIJA U VANREDNOM STANJU: Uz ovlašćenje i putem pošte

Penzioneri će, tokom vanrednog stanja, moći svoje penzije da primaju uz posebna ovlašćenja kao i putem dostave, saopštila je Vlada Republike Srbije u utorak 24. marta.
Građani koji do sada nisu nikoga ovlastili za podizanje penzija, mogu to da učine sada, posebnim ovlašćenjem za osobu koja će, u njihovo ime, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.
Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, a ono se može sastaviti i u slobodnoj formi uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i ovlašćene osobe, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojkama i slovima). Punomoćje se izdaje jednokratno, a može se preuzeti sa sajta NBS ili sajta Penzin.
Penzioneri koji ne ovlaste nikoga za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke, u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, kako bi Pošta Srbije mogla da im dostavi novac po hitnoj proceduri.
Banke će takođe samostalno kontaktirati korisnike putem kontakt centra ili sms porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji će način isplata biti realizovana.
Penzioneri neće imati dodatnih troškova zbog novog načina isplate njihovih prinadležnosti. Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije prilikom isplate penzija.
Isplata penzija za mart biće u celini, 10. aprila, uz pomoć od 4.000 dinara, što je omogućila politika stabilnog budžeta i sniženog javnog duga naše države.


M. S-n.

PENZIONERIMA POMAŽE I KOMUNALNA MILICIJA
Iz kabineta gradonačelnika u sredu ujutro je saopšteno da će pripadnici Komunalne milicije posećivati penzionere i u njihovim domovima ih upoznavati sa procedurom za podizanje penzija i ispunjavanjem punomoćja za podizanje sredstava.
Gradska uprava saopštava da su isključivo pripadnici Komunalne milicije imaju zaduženje da podižu i nose novac penzionerima i da za ove aktivnosti niko drugi nije ovlašćen.
Građani koji ne žele dostavu novca na ovaj način, mogu se obratiti na neki od brojeva kol centra Grada Zrenjanina otvorenih na početku vanrednog stanja.