ISTRAŽIVALI SMO: DA LI ĆE POZNATI INVESTITOR GRADITI ZGRADU U GLAVNOJ ULICI

Za sada ništa od zidanja

Nedavno je na Fejsbuk grupi „Apsurdi Zrenjanina” osvanula slika zgrade koja će navodno nići u centru grada, na mestu nekadašnjeg javnog toaleta, pored PIO fonda. Objava je izazvala mnogo nezadovostva Zrenjaninaca, kojima se nije dopalo kako bi se objekat uklopio u ambijent gradskog jezgra. Međutim, razloga za brigu nema, jer se na ovoj parceli neće zidati nikakvo zdanje, za sada, pokazuje zvanična dokumentacija sa javno dostupne Centralne evidencije objedinjene procedure (CEOP) Agencije za privredne registre.
Nije moguća izgradnja stambeno-poslovnog objekta u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića broj 2 (parcela 5831/4), odlučilo je Odeljenje za urbanizam zrenjaninske Gradske uprave 27. septembra 2019. na podneti zahtev za lokacijske uslove novosadske firme „Dijagonala”.
Obrazloženje glasi da nema planskog osnova, odnosno da projektovano zdanje nije usklađeno sa Planom generalne regulacije (PGR) „Centar”.
Naime, površina parcele na kojoj se planirala gradnja nije dovoljno velika – iznosi 348 metara kvadratnih, a morala bi biti minimalno 600 metara kvadratnih za objekte u nizu.
Kako se dalje navodi u dokumentu Odeljenja za urbanizam, dimenzije planiranog zdanja nisu usklađene sa grafičkim prilozima idejnog rešenja. Dalje, visina venca objekta (najviša tačka fasadnog platna) iznosi 13,47 metara, a maksimalna dozvoljena u ovoj ulici jeste 12 metara. U suprotnosti sa planskim dokumentom „Centar” bilo je i potkrovlje projektovane zgrade. Takođe, na pomenutoj parceli nije moguće graditi višeporodični stambeno-poslovni objekat sa 11 stanova.
– Na osnovu ovih lokacijskih uslova ne može se izdati građevinska dozvola u skladu sa podnetim zahtevom – zaključak je Odeljenja za urbanizam.
Prema podacima Katastra nepokretnosti, parcela na kojoj je novosadska firma planirala da zida svojina je Aleksandra Vojinova, većinskog vlasnika firme „Dijagonala” DOO.

  • POVERENI ZNAČAJNI GRAĐEVINSKI POSLOVI
    Aleksandar Vojinov poseduje 76 odsto vlasništva građevinskog preduzeća „Dijagonala” DOO, a 24 odsto udela ima Aleksandra Gajinov. Kompanija je, pokazuju podaci APR-a, osnovana 1992. godine. Sedište je 2004. godine prebačeno iz Zrenjanina u Novi Sad, navodi se na sajtu „Dijagonale”. Portfolio Firme pokazuje da godinama obavljaju značajne građevinske poslove mahom u Novom Sadu – poput izgradnje Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine, adaptacije Srpskog narodnog pozorišta, rekonstrukcije zdanja Jodne banje (sve je finansirao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine). „Dijagonali” su bili povereni i izgradnja i sanacija 22 objekta domova zdravlja u Vojvodini, zatim dijagnostičko-terapijskog centra Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, a takođe i bazena u Srpskoj Crnji. Kao investitor ovo preduzeće je podiglo i više stambenih zgrada u Novom Sadu.

M. Maričić