ISTRAŽIVALI SMO: DA LI SUGRAĐANI POŠTUJU EPIDEMIJSKE MERE NA JAVNIM MESTIMA

Svakodnevne obaveze uz preventivu

Maska na licu, ispod brade, oko zgloba ili u rukama prvo je što ćemo ovih dana primetiti kada prolazimo gradom. Poslednjim odlukama Vlade pored obavezne zaštite u zatvorenom prostoru, preporuka je i njeno korišćenje na otvorenom. Na ulicama je manje sugrađana, a da li je razlog zima, košava ili sve ozbljnija epidemijska situacija, svako će drugačije protumačiti.
Jedino sigurno jeste da je zaraženih korona virusom sve više, a da je zdravstveni sistem opterećen. Poštovanjem preporučenih mera štitimo sebe i druge, a kako se sugrađani osećaju i koliko ih se pridržavaju proverili smo na terenu.

ŽIVOT TEČE SLABIJIM TEMPOM
Preteća bolest nije uspela da zaustavi srce grada. Protekle subote pijaca je vrvela od ljudi. Tezge su bile pune, a maske raznih boja i dezena skrivale su poznata i nepoznata lica.
Sugrađanka koju smo tamo sreli kaže da je, iako se slabo kreće, pijačna nabavka nešto što godinama unazad praktikuje svake subote.
– Volim da prošetam pijacom, često sretnem poznanike koje dugo nisam videla i pored nabavke ispričam se i sa njima, naravno, obavezno sa maskom – kaže baka Lepa.
Da je pandemija usporila tok života, smatra naša sugrađanka Vanja Milenov i dodaje da slabije izlazi iz kuće, kao i da se, kako bi ispoštovala mere, viđa sa malim brojem ljudi, uglavnom porodicom.

J. Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju