ISTRAŽIVALI SMO: KOLIKO KOŠTA OPREMITI ĐAKA ZA ŠKOLU

Udžbenici su (još) uvek najveći trošak

Tek što je došao kraj priredbama i manifestacijama po gradu, avgust nas je prerano podsetio kišnim vremenom da je jesen iza ćoška, a sa njom i nova, nekome prva školska godina. Knjižare su se opremile novim torbama, sveskama, pernicama za đake, a istim tempom su to uradili i bolje snabdeveni marketi i kineski tržni centri koji mogu da im pariraju svojom ponudom. Mame i tate sa starijom decom već znaju šta ih čeka, a sugrađane smo pitali kako se oni snalaze u godini inflacije.

MALA DECA – VELIKA BRIGA
Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su se samo potrošačke cene povećale za 12,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovo povećanje nije zaobišlo ni školsku opremu. Iako u knjižarama kažu da su cene veće za 10 – 15 odsto, neki roditelji tvrde da su i do 40 odsto skuplje.
– Sve je poskupelo u odnosu na prošlu godinu. Samo za knjige smo dali 18 hiljada, uzeli smo ih preko knjižare sa kojom škola ima ugovor – navodi Ivica Mišković iz Melenaca.
Njegove bliznakinje kreću u drugi razred i osim knjiga, 12 hiljada dinara ga je koštao školski pribor.
– Torba za jedno dete je 3.700. Srećom uzeli smo ih prošle godine, jer nismo znali da ćemo i mi dobiti rančeve na poklon. Bilo bi lepo kada bi bilo jeftino i kvalitetno, ali ipak biram pre kvalitet kako bi nam duže trajale stvari – poručuje Ivica.
Kako kaže, čeka ih dupla kupovina garderobe i obuće, od čega samo malo bolje patike koštaju šest hiljada dinara. Ostalo će, ističe on, najverovatnije uzeti u „Bigu” gde je povoljnije. Situacija je uglavnom teža za samohrane roditelje, što potvrđuje i priča Jelene Nolin iz Orlovata, koja ima četvoro dece školskog uzrasta. Ona je primetila da samo jedna kvalitetnija sveska košta 180 dinara, što je za nju mnogo.
– Pošto sam samohrana majka koristim pomoć Centra za socijalni rad pa ćemo na taj način dobiti besplatne udžbenike. Dok ne dobijem socijalnu pomoć i dečji dodatak ne mogu da razmišljam o kupovini, a to će verovatno otići sve na školu. Ne mogu trenutno da priuštim nešto kvalitetnije, tako da moram da gledam cenu kad kupujem. Mislim da je sve za nekih tridesetak posto skuplje nego pre. Za odeću se nekako još i snađemo, dobijemo od rođaka, nešto deca naslede jedni od drugih, ostalo kupimo – objašnjava naša sagovornica.

PRVACI OPREMLJENI, A OSTALI?
Za đake prvake će polazak biti olakšan jer Grad daruje udžbenike. Osim toga, dobiće i ranac i pribor, kako bi roditelji mogli svoje mališane lakše da pripreme za školu. Sugrađanka Jovana Janjić završava sa pripremama sina prvenca za polazak u školu.
– Kupili smo ranac i punu pernicu tako da je time pokriven sa priborom, ostaju još sveske. Pretpostavljam da ćemo udžbenike i torbu dobiti 1. septembra – kaže Jovana.
Ona dodaje da nije primetila drastično poskupljenje, kao što je to slučaj sa namirnicama.
– Znam da je cena ranca, koji smo uzeli, ostala ista kao i pre dve godine, jer su ga moji rođaci tada kupovali. Patike jesu poskupele, ali mi nije žao da dam više para za stvari poput ranca, obuće, jakne, jer će on to nositi bar do petog razreda. Za ruksak smo dali najviše para – navodi naša sugrađanka i dodaje da će posetiti jedan butik u „Bigu” gde je našla jeftinu i kvalitetnu robu.
Supermarketi imaju sličnu ponudu kao i knjižare. Uverili smo se da su u nekim prodavnicama cene znatno više. Na to se brzo zaboravi kada građani imaju mogućnost plaćanja na odloženo. Ipak, knjižare garantuju za kvalitet proizvoda i uglavnom se roba može vratiti ukoliko ne odgovara, što u prodavnicama ili kineskim centrima često nije moguće.

Veliki problem za anketirane sugrađane jesu udžbenici za koje se, kako „Danas” prenosi, mora izdvojiti oko osam hiljada dinara za prvi razred. Komplet za drugi razred košta skoro hiljadu dinara više, dok su cene knjiga za treći i četvrti u proseku oko 8.200 dinara. Sa svakim višim razredom, veće su i cene, tako da udžbenici sedmog i osmog razreda koštaju više od 18 hiljada dinara.
Knjige su najskuplja stavka bile i za Zorana Somunčića, čiji sin kreće u drugi razred osnovne škole.
– Samo su one koštale oko devet hiljada dinara. Iskreno, nismo nešto posebno kupovali školski pribor. Sigurno je sve skuplje za 20 – 30 odsto, ali gledaćemo da kupujemo gde su cene pristupačne. Prošle godine je sin od Grada dobio dosta kvalitetan ranac, mada smo mu i mi kupili jedan, tako da imamo jednu stavku manje – rekao je ovaj Zrenjaninac.

A. Ilijev

  • SVESKE, PERNICE, BOJICE…
    U jednoj bolje opremljenoj knjižari rančevi za srednju školu se mogu kupiti po ceni već od 1.199 dinara. Male sveske se mogu naći od 9,90 do 85 dinara, a velike od 50 do 90 dinara. Vrednost punih pernica je od 899 do 2.999 dinara u zavisnosti od brenda, a običnih od 200 dinara pa naviše. Dvoredni metalofon košta 2.999 dinara, sintisajzeri su od 1.199 do 4.999 dinara.
    U supermarketima pune pernice koštaju od 299 do 899 dinara. U proseku, cene svezaka sa mekim koricama su od 29 do 200 dinara. Torbe za školu koštaju od 1.299 do 4.999 dinara, dok se u kineskim robnim kućama mogu naći i povoljnije. Kod njih su u ponudi i kompleti olovaka, bojica, lenjira uglavnom od 100 – 150 dinara pa naviše.