ISTRAŽIVALI SMO: KOLIKO SE U GRADU VODI RAČUNA O KAPACITETIMA ZA PARKIRANJE I KAKVA JE SITUACIJA KADA JE NOVOGRADNJA U PITANJU

Sve više kritičnih zona za vozače

Poslednjih godina stanogradnja u našem gradu je u ekspanziji, a automobili su prosečnom građaninu dostupniji nego ikada. Novi stambeni kompleksi zahtevaju i dodatne kapacitete parkirališta, a uz sve više aktivnih gradilišta, postavlja se pitanje da li će mesta za naše četvorotočkaše biti obezbeđena ili nam ipak u pojedinim delovima grada u budućnosti preti zasićenje.
– Parkiranje jeste problem u našem gradu i investitori su svesni da će teže prodati stanove ukoliko ga ne obezbede. Kupci su jako dobro informisani i na taj način primoravaju investitora da odgovori na potrebe klijenata – kaže Mila Pećinac, diplomirani inženjer arhitekture.
BEZ PARKINGA NEMA DOZVOLA ZA INVESTITIORE
– Planskom dokumentacijom na nivou grada regulišu se zone, a generalnim planovima detaljnije definišu uslovi gradnje koji se moraju ispoštovati prilikom realizacije projekata unutar njih. Kada je reč o parkiranju u zonama porodičnog, mešovitog i kolektivnog stanovanja investitor je dužan da za svaki stan obezbedi jedno parking mesto u okviru kompleksa. Ono može biti na otvorenom, na delu parcele koji je određen samo za parkiranje, ili u okviru garaže, ako ona postoji u sklopu objekta (podrumska, suterenska ili prizemna garaža) – objašnjava Mila Pećinac.

Naša sagovornica dodaje da se projektanti moraju pridržavati strogih pravila. Ukoliko se propisani parametri ne ispoštuju rizikuje se dobijanje upotrebne dozvole.
Zbog svoje specifičnosti, kako kaže Pećinac, dozvoljeno je da jedino objekti u zoni „Centar“ budu izgrađeni na 100 odsto parcele. U tim slučajevima investitor mora da sklopi ugovor sa upravljačem kako bi na javnom parkiralištu obezbedili dovoljan broj parking mesta za taj objekat.
– Za objekte koji se ne nalaze u centru ranije nije bilo dozvoljeno da se više od 30 odsto mesta nalazi van placa, međutim ukoliko uslovi dozvoljavaju, sada je i to moguće. U projektima na kojima sam radila investitori su se često odlučivali da parking mesta izgrade na javnoj površini. Sa slučajevima u kojima bi bilo potrebno obezbediti mesto na nekom od javnih parkirališta nisam se susrela – kaže naša sagovornica.
PLAĆANJE NADOKNADE
Odlukama nadležnih organa je regulisano da je izvođač radova u obavezi da izgradi dovoljan broj parking mesta koja se nalaze unutar parcele. Zbog poštovanja ostalih pravila gradnje dešava se da ne postoji mogućnost da se ona obezbede u okviru stambenog kompleksa. Ukoliko ne može to da ostvari, ulagač uz plaćanje naknade ima opciju da uz dozvolu nadležnih na javnoj površini ispred parcele obeleži mesta. U slučaju da ne postoji odgovarajuća javna površina ispred objekta, parkiranje se usmerava na postojeća ili planirana parkirališta, odnosno parking garaže, a uplaćena sredstva se dalje koriste za njihovu izgradnju u skladu sa planovima, kažu nadležni.
– Kada investitorima nedostaje određen broj parking mesta tada plaćaju gradu nadoknadu za svako neobezbeđeno mesto. O planiranju i gradnji novih javnih parkinga, kao i o sanaciji postojećih dalje odlučuje gradska uprava – objašnjava Jovan Cvetić, direktor Javnog preduzeća za urbanizam.

SAOBRAĆAJNI ČVOROVI I GUŽVE
Kritičnih zona za parkiranje u Zrenjaninu ima na nekoliko mesta, a samo je pitanje vremena kada će broj automobila premašiti kapacitet koji grad ima. Prema zapažanjima nadležnih, problem je najviše izražen u zonama kolektivnog stanovanja. Česte su gužve kod Medicinske škole, u naselju 4. juli (posebno u ulici Laze Kostića), u ulici Koče Kolarova, u naselju Mala Amerika, u Pupinovoj ulici, u prostoru oko Glavne pijace i u delu grada oko bolnice, kažu iz JKP „Pijace i parkinzi“.
– Činjenica je da je ovo period intenzivnog razvoja Zrenjanina. Sa sadašnjim brojem parking mesta i ovim tempom izgradnje stanova već je nastupilo stanje da se u pojedinim delovima grada stvara gužva koja ili usporava ili dovodi do zastoja saobraćaja – kaže Goran Starčević, direktor JKP „Pijace i parkinzi“.
Iz Preduzeća navode da iako potreba za novim parkiralištima postoji, pojedinci doživljavaju nadoknadu za parkiranje kao hir i smatraju da ono za cilj ima isključivo maksimizaciju profita preduzeća koje vrši naplatu. Starčević smatra da tako sa jedne strane dolazimo do situacije da građani nisu oduševljeni što bi se parkiranje plaćalo, a sa druge strane žele i razumeju potrebu za novim parkinzima. Direktor podseća da je, da bi se izgradilo parkiralište bilo koje kategorije, neophodna investicija grada, pa je i logično da se korišćenje tog prostora naplaćuje. Sa druge strane, upravljan sistem parkiranja ima za zadatak da omogući nesmetano odvijanje saobraćaja, tvrdi Starčević.

KRITIKE SUGRAĐANA
Bahatost vozača, loše stanje i neobeleženost parking mesta najčešće su zamerke sugrađana. Na našoj Fejsbuk stranici Gordana Mićanović ukazala je na problem koji stanari ulice Ive Lole Ribara imaju. Naime, oni su primorani da plaćaju godišnju parking kartu kako bi mogli da se parkiraju u blizini svojih kuća, a da ne budu kažnjeni. Da je situacija kritična i otežava kretanje pešaka u okolini zgrade suda smatra Ivana Ristić Gerginov.
Olga Gombar kaže da na 4. julu „lokalni šerifi“ uništavaju vozila kada stanu na mesto koje smatraju njihovim.
– Ima i bahatih koji se verbalno i fizički razračunavaju sa vlasnicima vozila koji po njihovom mišljenju ne treba da se parkiraju na mestu jer je „njihovo“. A problem sa nedostatkom mesta niko od nadležnih ne rešava – smatra Gombar.
Najveći problem prema iskustvima naših čitaoca ipak su nemarni vozači, često parkirani na neobeleženim mestima.
– Kada bi svi učesnici u saobraćaju bili sposobni da jedno vozilo uparkiraju na jedno parking mesto svima bi bilo lakše i bolje – napisao je Igor Nađ.


J
ovana Šormaz


 • RASTEREĆENJE STAMBENIH NASELJA MOGUĆE
  Nedavno je u Požarevcu uspešno primenjen sistem tzv. blokovskog parkiranja. Kako u JKP „Pijace i parkinzi” navode, u pitanju je sistem koji podrazumeva da vlasnici vozila koji žive u neposrednoj zoni zgrade imaju pravo na izuzetno povoljnu cenu parking mesta na godišnjem nivou, dok je cena za vozila koja nisu u blokovskom sistemu visoka. Ovo je vremenom dovelo do toga da oni koji nisu korisnici blokovskog sistema ne parkiraju svoja vozila na tim mestima, čime se ostavlja prostor korisnicima sistema, objašnjavaju primer dobre prakse i potencijalnog rešenja i za zrenjaninska naselja iz „Pijaca”.

  DUGOGODIŠNJI PROBLEM ČEKA SUDSKI EPILOG
  Naši čitaoci često ukazuju na loše stanje parkinga u ulici Vuka Karadžića, čije se korišćenje uprkos tome naplaćuje. Kako saznajemo, parking je trenutno označen kao privremeno parkiralište. Ovaj karakter dobio je iz razloga što se zbog određenih sudskih aktivnosti ne može još uvek vršiti asfaltiranje. Po rešavanju situacije on će moći da se sanira, kažu nadležni.

  PROBLEM KOJEM TREBA POSVETITI PAŽNJU
  Veliki broj novih stanova, znači sigurno isto toliko, ako ne i više automobila, a to će u budućem periodu izazvati dodatni haos u saobraćaju i bezbednom parkiranju, zaključuju iz Demokratske stranke Srbije (DSS) i naglašavaju da će bez konkretnih predloga za rešavanja ovog problema parkiranje automobila u našem gradu biti prava noćna mora za vozače.