ISTRAŽIVALI SMO: KOLIKO SE USVOJENA ODLUKA O OTUĐENjU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA RAZLIKUJE OD PRVOBITNE I ŠTA NOVO DONOSI

Nove lokacije za gradnju stanova primamljive investitorima

Na sednici Skupštine, koja je održana 29. januara usvojena je nova Odluka o građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada Zrenjanina. Prethodna odluka je bila doneta 2017. godine, kao prvi akt u istoriji Grada, kojim se sistematski i analitički pristupa staranju i upravljanju građevinskim zemljištem. Od tada su se menjali osnovi propisa na koje se Odluka oslanjala. Kroz rad i praksu primenjivanja iste, utvrđene su prednosti i nedostaci, te se iz tih razloga i pristupilo radu na novom aktu.
Više o ovoj temi za naš list govorio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
– Suštinski se nova Odluka ne razlikuje od stare, istu materiju reguliše. Jedna od novina su rokovi kojim utvrđena tržišna vrednost zemljišta traje umesto šest meseci, dve godine. Kao stimulaciona mera u ovoj oblasti, ostalo je odobravanje popusta za izgradnju poslovnoproizvodnih objekata u visini od 30 odsto. Takođe, jasnije su definisani i prošireni obavezni elementi ugovora o otuđenju. Potom su i naknade za izdavanje službenosti prolaza usaglašene sa rastom cena na tržištu – objašnjava Santovac.

KRAĆI POSTUPAK VODI EFIKASNOSTI
Prema njegovim rečima, sam postupak pripreme i samog otuđenja je skraćen, a ideja je bila da bude efikasniji, što će se kroz praksu vrlo brzo pokazati, s obzirom da se očekuje, uskoro, i objavljivanje prvog Oglasa o prodaji zemljišta u ovoj godini. To će se ubrzo i desiti jer je na februarskom zasedanju Skupštine usvojen Program otuđenja građevinskog zemljišta za 2021. godinu.
– Kroz praksu se pokazalo da u toku postupka otuđenja građevinskog zemljišta, može doći do toga da se prodaja ne realizuje, iz različitih razloga. U toku prošle godine imali smo veliku zabrinutost investitora, koji su konkurisali za kupovinu zemljišta. Posledice korone po njihovo poslovanje dovele su do toga da smo imali dva odustanka od kupovine – kaže Santovac.
On navodi da se u tim slučajevima, ukoliko je bilo još zainteresovanih investitora, to zemljište može ponuditi sledećem najpovoljnijem ponuđaču. Ukoliko ga nije bilo, zemljište se ponovo oglašava na prodaju, na narednom oglasu.

DUGOROČNA STRATEGIJA OD VELIKE VAŽNOSTI
Grad se trudi da se prodaja zemljišta odvija kontinuirano, ali uz redovno praćenje tržišta, potreba investitora i same potražnje za zemljištem, kako za poslovno-proizvodne objekte, tako i za stambeno-porodičnu izgradnju. Dugoročna strategija u oblasti prodaje zemljišta započinje urbanističkim planiranjem kroz donošenje planskih akata, te u tom smislu, između ostalih, usvojeni su planovi detaljne regulacije radnih zona, kojima se jasno i dugoročno definišu vrste objekata i uslovi za gradnju, a koji se odnose i na zemljište koje Grad otuđuje.
– Na osnovu postavljenih temelja iz ovih planova, mi svake godine donosimo Program kojim konkretizujemo tačno koje su to parcele spremne za prodaju. Tako se i ovogodišnjim planira prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta na različitim lokacijama u Gradu, kao i u naseljenim mestima. Najveći deo parcela koje su planirane za prodaju, predviđene su za porodično-stambenu izgradnju, prosečne površine oko 450 metara kvadratnih. Najveća grupacija nalazi se na lokalitetu u Igmanskoj, koja broji skoro dvadeset parcela, neposredno, jednu do druge. Za sada u ponudi ostaje 80.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni „Jugoistok”, dok su za izgradnju objekata za sport i rekreaciju predviđene parcele na dva lokaliteta u Gradu, jedna na Gradnulici i druga kod bazena – naglašava zamenik gradonačelnika.

INKASIRANI MILIONI
U periodu važenja prve Odluke o građevinskom zemljištu prodata je 41 parcela za porodično stanovanje, ukupne vrednosti 48 miliona dinara. Za izgradnju objekata višeporodičnog stanovanja, dodaje Santovac, prodate su parcele u vrednosti od 47 miliona dinara, za poslovne komplekse vrednost prodatog zemljišta prelazi iznos od 27 miliona dinara.
– Uvek su nam aktuelne lokacije za izgradnju poslovnoproizvodnih objekata u radnim zonama, te je tu prodato rekordnih 271.711 metara kvadratnih, vrednosti 213 miliona dinara.
Prihod koji Grad ostvaruje od ovih prodaja nije motiv prodaje zemljišta, već je cilj upravo izgradnja novih objekata, čime se podstiče razvoj privrede na lokalom nivou, kroz stvaranje novih gradilišta, pa bilo da su u pitanju velike investicije ili izgradnja porodičnih objekata – kaže Saša Santovac.

  • „RAKIĆ PLAST” JE ZA RUŠENjE
    Zemljište koje Grad otuđuje putem javnog oglasa, prodaje se isključivo radi izgradnje i privođenja zemljišta planskoj nameni.
    – Zemljište na lokaciji u radnoj zoni – „Jugoistok”, koje je otuđeno investitoru „Rakić-plast” iz Zrenjanina, je prodato isključivo radi privođenja zemljišta planskoj nameni, u ovom slučaju radi izgradnje poslovno-proizvodnih objekata. U tom smislu, nadležna inspekcija je izašla na teren, utvrdila da investitori nemaju građevinsku dozvolu za izgrađene objekte, te je naložila uklanjanje istih, o trošku investitora. Kako nije postupljeno po nalogu inspekcije, podneta je i krivična prijava za krivično delo građenje bez građevinske dozvole, a za koje je zakonom predviđena zatvorska i novčana kazna. Istovremeno je, od strane Grada, pokrenuta i procedura uklanjanja nelegalnih objekata, te smo u fazi izbora izvođača radova na izvršenju naloženog rušenja – objašnjava drugi čovek grada.

Miroslava Malbaški