ITALIJANSKI ĐACI GOSTI NOVOBEČEJSKIH ŠKOLARACA

Da mladi grade pravedniji svet
Učenici iz italijanskog grada Barlete, u prvoj nedelji maja bili su gosti vršnjaka iz Novog Bečeja. Za njih je pripremljen bogat program, a sve sa namerom da što bolje upoznaju ovdašnji način života, da sa domaćinima razmene iskustva i znanja i međusobno razvijaju pozitivna osećanja. Nakon što su novobečejski osnovci u martu ove godine posetili pomenuti italijanski grad, a u okviru projekta razmene učenika, odnosno odeljenja, pod nazivom „Interkultura AFS”, mladi Italijani došli su im sada u uzvratnu posetu.
Nastavnica Filomena Falkoneti, koja ih je u nju i dovela, kaže da se malim Italijanima varošica na Tisi izuzetno dopala.
– Rekli smo im da ovu posetu ne smatraju običnom školskom ekskurzijom, već važnim životnim iskustvom. Interkulturalna razmena je veoma važna jer može da proširi naše vidike, naročito u poslednjih nekoliko godina, kada imamo dosta međunarodnih problema u vezi sa terorizmom. Zato mislim da je izuzetno važno da počnemo da razmišljamo o miru, da govorimo o interkulturalnim projektima našim učenicima, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, jer što više čuju o ovim projektima, više mogu da nauče, kao i da pokušaju da stvore mirniji i pravedniji svet – kaže Filomena Falkoneti.
Gosti iz Italije posetili su obe osnovne škole u Novom Bečeju, a imali su priliku i da obiđu Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo”.
Ugostio ih je i predsednik Opštine Novi Bečej, Saša Maksimović. On je tom prilikom istakao da lokalna samouprava podržava sve projekte u kojima učestvuju mladi.

L. Z.