IVAN FRANCUSKI, DIREKTOR NP „TOŠA JOVANOVIĆ”, O NOVOJ SEZONI

Očekujemo trend povećanja pozorišne publike

Na pragu velikog i značajnog jubileja, kada obeležava 180 godina od izgradnje teatarskog zdanja, Narodno pozorište „Toša Jovanović” pripremilo je nov i zanimljiv repertoar. Proslava jubileja održaće se u utorak, 15. oktobra, na dan zrenjaninskog Pozorišta, svečanom akademijom i dodelom priznanja.
Na Dramskoj sceni reditelj Ljuboslav Majera postavlja komad Petera Vajsa „Gospodin Mokinpot” (Izbavljenje iz patnje), koji će premijerno biti izveden u petak, 18. oktobra, i otvoriti novu sezonu. Više o onome šta Zrenjanince očekuje u sezoni 2019/2020, za naš list govori Ivan Francuski, direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Repertoar za novu sezonu je spreman. Šta će Zrenjaninci imati prilike da gledaju?
– U novoj sezoni realizovaćemo nekoliko dramskih i lutkarskih predstava. Očekujemo jedan trend povećanja pozorišne publike, posebno mladih, iako smo zadovoljni odzivom u proteklim sezonama. Sa rediteljem Ljuboslavom Majerom obnovili smo saradnju, koji na Dramskoj sceni postavlja jednu sasvim drugačiju i neobičnu predstavu, koja će, nadam se, biti interesantna publici. Učestvuje veliki deo ansambla Dramske scene, a možda i jedan deo lutkara, što je interesantno, jer ima sličnosti sa našim najznačajnim projektom, mjuziklom „Bilo jednom u Banatu”. Pored pomenute, posle Nove godine, u januaru mesecu, radićemo još jednu dramsku predstavu, komediju, čiji naziv još nismo dogovorili. Režiraće je Vladimir Lazić, po tekstu Željka Mijanovića. Biće to specifična „ženska predstava”, odnosno imaće velik broj ženskih uloga. Ovo je izuzetna prilika za ovakvo ostvarenje, a moram da spomenem da je malo tekstova na tu temu u domaćoj i svetskoj literaturi.

Šta očekuje najmlađe posetioce na Lutkarskoj sceni?
– Za naše najmlađe i najvernije posetioce pripremili smo nekoliko iznenađenja. Akcenat ove sezone će upravo biti na deci i mladima koji su naša ciljna grupa i želimo da im približimo pozorište. Radićemo mnogima dobro poznatu „Pepeljugu” koja će biti dvojezična, na srpskom i mađarskom jeziku. Postaviće je Helga Lazar, mađarska rediteljka koja se uveliko priprema da počne rad. Neće izostati ni tradicionalna pozorišna „Novogodišnja bajka” koju će raditi Senka Petrović. Posle praznika počećemo sa još jednom poznatom dečjom pričom, a reč je o „Ježevoj kućici”. Režija će biti poverena Lilijani Arsenov, po tekstu Predraga Bjeloševića.

Sezona je u znaku velikog pozorišnog jubileja. Šta pripremate tim povodom?
– Na svečanoj akademiji povodom 180 godina postojanja koja će se održati 15. oktobra, na velikoj sceni dodelićemo priznanja i nagrade glumcima i ostalima koji su zaslužni za rad i opstanak Pozorišta u proteklim godinama. Očekujemo velik broj zvanica iz Grada i Pokrajine. Nastupiće hor „Prepodobni Rafailo Banatski”, a glumci će izvesti muzičke delove iz najpoznatijih predstava, pre svega numere iz mjuzikla „Bilo jednom u Banatu”.

Još jedan jubilej je u ovoj sezoni, 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Recite nam nešto više o tome?
– Sledeće, 2020. godine, bićemo po treći put domaćini Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ovog puta slavimo jubilej, 70. godina, a to je, inače, Festival sa najdužom tradicijom. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini kao i prethodnih godina, a učestvovaće sedam pozorišta sa teritorije Vojvodine. Napravićemo i jednu zajedničku predstavu gde će svi učestvovati i koja će biti specifično obeležje Festivala.

  • UZ LIST „ZRENjANIN” DO POPUSTA
    Od prethodnog, oktobarskog broja Narodno pozorište „Toša Jovanović” i list „Zrenjanin” započeli su novi vid saradnje. Reč je o kuponu koji će izlaziti u svakom broju, a svako ko ga bude doneo na biletarnicu pozorišta ostvariće popust za predstavu naznačenu na kuponu.
    – List „Zrenjanin” je najčitaniji nedeljnik, sa ozbiljnim tiražem. Velik broj naših sugrađana se informiše putem ovog medija, i očekujem da ova saradnja bude uspešna.

Miroslava Malbaški