IZABRANI NOVI ČLANOVI SAVETA MESNIH ZAJEDNICA I NADZORNIH ODBORA

Odgovorno prihvatanje izazova i zadataka

Pet gradskih i devet seoskih mesnih zajednica dobilo je nove članove saveta i nadzornih odbora, a izbori su održani 23. decembra prošle godine. Tada su kompletni izbori (i za savete i za nadzorne odbore) sprovedeni u naseljenim mestima Elemir, Lazarevo, Perlez, Tomaševac, Lukino Selo i u gradskim mesnim zajednicama „Sonja Marinković”, „Berbersko-Bolnica” i „Nikola Tesla””, a samo za nadzorne odbore u Tarašu, Orlovatu, Jankovom Mostu, Šumici i Maloj Americi.
– Izbore je raspisao predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović, a izborne radnje su sprovele izborne komisije, koje su izabrali saveti mesnih zajednica. Izborni proces, od prikupljanja neophodnih minimum 20 potpisa za kandidaturu, pa do samih izbora, protekao je bez primedbi i žalbi – kaže za naš list Pero Pilipović, član Gradskog veća zaduženog za mesne zajednice.
Nakon sprovedenih izbora, u mesnim zajednicama oformljeni su i saveti i nadzorni odbori – potvrdio Pero Pilipović.
Funkcija saveta mesnih zajednica odgovara „skupštini grada u malom”. Predsednik i članovi imaju neposrednu komunikaciju sa gradskim službama i komunalnim preduzećima po pitanjima izgradnje i popravke kanalizacione mreže, ulične rasvete, elektroinstalacija, kolovoza, telefonske mreže, a u selima taj zadatak se odnosi na popravku atarskih puteva, rad pašnjačkih i stočarskih odbora.


Mesnu zajednicu „Sonja Marinković” vodiće predsednik Saveta Simo Salapura i članovi Ilinka Nenin, Darinka Konstantinov, Olgica Stankov, Predrag Kostin, Ivan Miškov, Milutin Rajić, Mile Radinović i Aleksandar Šalamon. Članovi Nadzornog obora su Kristina Salapura, Milica Malić i Svetlana Grujić.
Na čelu Saveta Mesne zajednice „Nikola Tesla” biće Vojislav Vejnović, a članovi su Branislav Dobrijević, Ivan Francuski, Dragan Danijel, Sandra Bjelis, Tibor Maković i Slobodan Lazić, dok Nadzorni odbor sačinjavaju Živica Jovanov, Vera Kardoš i Marko Marjanović.
Zrenjaninskom Mesnom zajednicom „Bolnica-Berbersko” predsedavaće Bogosav Simić sa članovima Gordanom Stojanov, Stefanom Kuljićem, Draganom Tamburić Erski, Stevanom Gregovićem, Dejanom Jovanovim i Milosavom Trajkoskim. Tročlani Nadzorni odbor sačinjavaće Radislav Todić, Ilija Babić i Stevan Šukara.
Mesne zajednice „Šumica” i „Mala Amerika” dobile su samo nove Nadzorne odbore.
Dragan Pape, Rada Cvejanov i Irenka Ilijevski biće zaduženi za MZ „Šumica”, a Milovan Petkanić, Zoran Jerinić i Jelenko Ognjenović za MZ „Mala Amerika”.
U zadatke Saveta MZ spada koordinacija rada društvenih organizacija, okupljanje udruženja i klubova, turističke manifestacije, održavanje eko česmi na teritorijama MZ, i mnoge druge, dok se važnim smatra realizacija i sprovođenje samodoprinosa.
– Uveden samodoprinos imaju samo četiri mesne zajednice i to u naseljenim mestima Elemir, Lazarevo, Zlatica i Klek. Odgovornost predsedavajućih i saveta pred tim meštanima je veća, jer ih referendum obavezuje da novac troše u skladu sa njim – istakao je Pilipović M. Malbaški

M. Malbaški