„IZAĐI MI NA TEGLU“: Nadmetanje u pravljenju najukusnijeg ajvara

U potrazi za najboljim ajvarom karavan koji Srbijom putuje u okviru manifestacije „Izađi mi na teglu“ danas je stigao u naš grad. Centrom se od jutros širi miris pečene paprike koju na smederevcima obrađuje više od deset ekipa kako bi pripremili najukusniju zimsku poslalsticu.

Kako kažu učesnici, nakon pečenja sledi ljuštenje i mlevenje paprike kao priprema za poslednji korak – kuvanje. Krajem dana žiri će ocenjivati završni proizvod, a pobednik će Zrenjanin predstavljati u Beogradu, u finalu u kojem će se nadmetati svi pobednici dvomesečnog karavana.

Članovi ekipa pored pokazivanja kulinarskog umeća sugrađanima nude i domaće proizvode, slatke i slane đakonije, a program upotpunjuju kulturno-umetnička društva „Pionir“ i „Đerđef“, udruženje „Moja sosa“ i orkestar „Bečkerek“.

Manifestacija se održava u organizaciji Grada Zrenjanina, Turističke organizacije i asocijacije „Bašta mala“.

Danas je na trgu otvoren i „Sajam meda“ tokom kojeg će sugrađani imati priliku da direktno od proizvođača dobiju informacije vezane za ovu dragocenu namirnicu, a takođe da degustiraju i po povoljnim cenama kupe med i druge pčelinje proizvode. Sajam traje do 2. oktobra.

J.Š.

Opširinije u štampanom izdanju…