IZBORI U NEDELJU: KAKO SE SPROVODI GLASANJE I OSTVARUJE BIRAČKO PRAVO

Dan kada građani imaju moć

U nedelju, 3. aprila od sedam ujutru do 20 časova na 70 glasačkih mesta građani Zrenjanina biraće predsednika/predsednicu Srbije, kao i narodne poslanike. Stanovnici Sečnja glasaće pride i za svoje predstavnike u lokalnoj samoupravi. Prema prognozi „Vojvodina meteo”, toga dana može se očekivati zahlađenje i kiša.
Međutim, nijedan razlog nije dovoljno dobar da bi se 3. aprila ostalo kod kuće, poručuju u organizaciji CRTA. Odlukom da ne biramo odričemo se jednog dela moći koji nam kao građanima pripada, navode. – Neki su od šećera. Ti nisi. Izađi i glasaj – poručuju aktivisti CRTE.
Pravo glasa u Gradu ima 100.342 birača, prema podacima Gradske izborne komisije (GIK).

KO SU KONTROLORI
Birački odbori širom Zrenjanina imaće i do 40-ak članova. Oni će se starati da glasanje bude tajno i pravilno i utvrđivaće rezultate. Njih je imenovala GIK na predlog parlamentarnih stranaka, i to srazmerno broju poslanika (za stalni sastav biračkog odbora). Postoji i prošireni sastav biračkog odbora, čiji se članovi kolokvijalno nazivaju „kontrolori”. Njih predlažu proglašene izborne liste, kao i predlagači kandidata za predsednika Srbije. Predsednik GIK-a Jovan Stankov ističe da sve pripadnike biračkih odbora, i u stalnom, i u proširenom sastavu, očekuju ista zaduženja. Navodi da je termin „kontrolor” pogrešan jer se njime može steći utisak da oni na glasanju stoje sa strane i nadziru birački odbor.
Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju