IZBORI U TOMAŠEVCU: Drugačiji od ostalih

Mesto Tomaševac bi se u političkom smislu moglo svrstati u kategoriju „sam protiv svih“. U njemu često na izborima pobedi partija drugačija od one koja dobije većinu glasova na većini biračkih mesta.

Ove godine to je bila Socijalistička partija Srbije, koja je dobila 250 glasova, dok je vladajuća stranka u Srbiji (SNS) tu dobila 194 glasa. Pored toga, veliki broj žitelja Tomaševca i dalje u velikoj meri podržava Ligu socijademokrata Vojvodine, kojoj je glas dalo 137 birača. Podsećanja radi, u tom selu, udaljenom od Zrenjanina 30-ak kilometara, biračko pravo imalo je 1.226 punoletnih građana. Iskoristilo ga je 681, što je 55,5% tamošnjih birača. Isti slučaj bio je sa rezultatima pokrajinskih izbora.

fijat sport_0005_crop

-Tajne uspeha nema, poenta svega je u tome da ljude ne izneverite. Kad god je trebalo, ja sam bio tu za sve svoje sugrađane, bez ozbira na to koju stranku simpatišu. Bilo da se radilo o savetu ili maloj pomoći, uvek sam spreman da izađem u susret Tomaševčanima, tako da mi je ova pobeda veoma bitna – rekao je aktuelni direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Goran Fijat, koji je rođen i odrastao u Tomaševcu, inače član SPS-a.

Na izborima za odbornike Skupštine Grada Zrenjanina 2008. godine je, takođe, rezultat izbora bio drugačiji od onih u većini drugih sela. Naime, tadašnji SRS, pod vođstvom aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, dobio je najviše glasova u Tomaševcu (i još 10 drugih mesta), ali na tim izborima pobedila je Demokratska stranka Borisa Tadića. Za Nikolićeve radikale je glasalo 281 građana, za demokrate 195, dok je Liga imala naklonost 116 Tomaševčana.

S druge strane, četiri godine kasnije, kada je na izborima širom zemlje pobedila Srpska napredna stranka, u Tomaševcu je trijumfovala – Liga. I to prilično ubedljivo: dobila je 380 glasova u odnosu na 100 DS-ovih, 90 SNS-ovih i 74 SPS-ova. Slika slična kao 2008. godine: u 11 sela pobedila je SNS, LSV u pet, DS u tri, dok su u pobedu u po jednom selu izvojevali Savez vojvođanskih Mađara i socijalisti.

S.K