IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA: „Na tragu svetlosti”

Izložba nagrađenih fotografija Foto saveza Srbije „Na tragu svetlosti 2017“ otvorena je sinoć u Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo je  sada već tradicionalna, jedanesta izložba, na kojoj Foto savez Srbije predstavlja najnovija ostvarenja svojih najuspešnijih autora. Reč je o godišnjoj smotri  autorskog fotografskog stvaralaštva radi afirmacije fotografije i autora, pod patronatom FIAP-a i Foto saveza Srbije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložbu je otvorio član Upravnog odbora Foto Saveza Srbije Milovan Ulićević.  Iako revijalna, a ne takmičarska, kako je rekao, ova izložba ima neprocenjiv značaj za srpsku fotografiju.

Urednica u kulturnom centru Zrenjanin Sandra Banjanin je podsetila da je i prethodna izložba fotografije Foto saveza Srbije organizovana u ovoj ustanovi. Ovog puta je postavljeno 176 fotografija 56 autora, koje su nagrađene na fotografskim konkursima i salonima. Selektor je predsednik Umetničkog saveta FSS Aleksandar Kelić.

– Po zamisli, ova izložba dokumentuje stanje u grupnoj izlagačkoj fotografiji, a sam naziv govori da predstavlja svetlosni trag koji se ocrtao  na fotografskom nebu Srbije – rekao je Ulićević, izloživši i presek fotografske scene u Srbiji. – Veliki je doprinos izložbe „Na tragu svetlosti“ je što će radovi koji su izloženi ostati u arhivu FSS kao trajan document o fotografskoj aktrivnosti i dometima članova foto-saveza. Kako je u digitalno doba sve nestalno i veom kratko traje, tradicionalan način čuvanja fotografije na papiru garantuje da ćemo u budućnosti imati potpuniji uvid u fotografsku sadašnjost. Vremenska distamca će tada odvojiti svaku subjektivnost od fotografije, pa će se onda pokazati i stvarni dometi današnje fotografije u Srbiji.

Iako malobroijni, na otvaranje izložbe su došli istinski zaljubljenici fotografije koje ni vrućina nije sprečila. Postavka je u kulturnom centru do 20 jula.

B.J. 

Foto: Ramona Krompić