IZLOŽBA PREDRAGA KOSTINA OKUPILA BROJNE SUGRAĐANE I ZALJUBLJENIKE U PRIRODU

Sačuvajmo tajanstveni živi svet koji polako nestaje

Nakon promocije istoimene foto-monografije „Reke života”, koja je naišla na odličan prijem kod domaće publike, fotograf Predrag Kostin, priredio je za sve ljubitelje biljnog i životinjskog sveta pravu umetničku poslasticu. U salonu Narodnog muzeja od petka, 25. marta, do 21. aprila, posetioci imaju priliku da vide jedinstvene fotografije. Pred Kostinovim objektivom pozirali su, kako često voli da kaže, najlepši, ali i najzahtevniji modeli: lisice, vodomari, sove, vidre, fazani, ponajviše jeleni i orlovi belorepani, ali i brojne druge životinje.

SVAKI TEREN JE PRIČA ZA SEBE
– Živimo okruženi rekama koje su pune života. Nažalost, slabo marimo za njih. Postavka, kao i sama monografija, posvećene su tom tajanstvenom svetu koji obitava pored njih, a mi ga ne poštujemo i ne čuvamo onoliko koliko bi trebalo – poručuje Kostin.
Bavljenje fotografijom, čak i iz hobija, zahteva polazna znanja i veliku dozu ljubavi i posvećenosti. Naš sugrađanin je ispričao šta mu je bilo potrebno kako bi napravio slike od kojih zastaje dah, ali i šta mu je tokom rada bilo najteže.

– Osim poznavanja fotografskih tehnika, fotograf prirode mora dobro da poznaje i biologiju (zoologiju) odnosno životne navike životinja koje beleži, kako bi mogao lakše da im priđe i napravi kvalitetne snimke. Uglavnom su to sati i sati čekanja. Neretko i dani. Svaki odlazak na teren je priča za sebe i poseban izazov. Moramo dobro proučiti svako mesto pre nego što odemo. Najčešće sam išao u pratnji mog prijatelja i saputnika Danila Đekovića, takođe vrhunskog fotografa i zaljubljenika u prirodu. Jednom prilikom nam je trebalo ronilačko odelo, jer smo ceo dan bili u vodi, za drugi smo morali da pravimo sklonište koje ne odudara od prirodnog ambijenta. Slikali smo zorom, noću, po vrućinama i hladnoći. To je cena koja se plaća kako bi se napravilo par kvalitetnih snimaka – ističe naš sagovornik.
Kako kaže, omiljeni su mu jeleni i orlovi belorepani. Jelene naziva dobrim duhovima šume. Prema njegovim rečima, veličanstvenog su i ponosnog držanja, imaju izuzetno razvijena čula koja im pomažu da ostanu nevidljivi za većinu posmatrača. Nekada se dešavalo, dodaje Kostin, da provede par dana u šumi, a da ne uspe da napravi dobru fotografiju. Orlovi belorepani, kraljevi nebeskih visina, vrhunski su predatori, koji su izuzetno osetljivi na čovekovo delovanje u prirodi.

 

SVAKA ŽIVOTINJA JE POSEBNA
– Pre desetak godina populacija ovih ptica, usled štetnog delovanja čoveka, bila je ugrožena, ali sada je stabilna i polako se uvećava. Ipak, svaka životinja koju sam slikao je posebna. Sve one, kao i ljudi, imaju svoj karakter i pravi je izazov nadmetati se sa njima, na njihovom terenu. Za svaku vrstu posebno se pripremam i proučavam gde je mogu najlakše fotografisati – objašnjava autor.
Dušan Marinković, viši kustos, akademski fotograf i grafički dizajner, istakao je da zrenjaninski Muzej ima dugu tradiciju organizovanja fotografskih izložbi. Prema njegovim rečima, postavka predstavlja raskošnu faunu naših rezervata sa akcentom životinjskog sveta na teritoriji Vojvodine.
– U vremenu u kom smo, tema ekologije je od izuzetnog značaja, jer sam čovek zanemaruje svoju okolinu u kojoj živi. Okrećemo se sve više tehnološkim naprecima, industrijalizaciji; zapostavljamo prirodu i njene stanovnike. Autor nam prikazuje više od svojevrsnog fotografskog umeća i lepote svojih fotografija. Takođe nas podseća i opominje da moramo više obratiti pažnju na bića koja su tu u našem okruženju, a koja su, zahvaljujući nama, postala ugrožena. Zbog toga su Predrag Kostin i njegov rad od izuzetnog značaja za društvo u kom se nalazimo – ističe Marinković.
On dodaje da ne smemo izgubiti iz vida da je naš grad imao jedan od prvih foto ateljea, kao i poznate fotografe poput Ištvana Oldala i Đure Roknića. Zrenjanin je grad fotografije.

Miroslava Malbaški
Foto: Predrag Vlahović i Predrag Kostin

  • „REKE ŽIVOTA” NA DAR BUDUĆIM GENERACIJAMA
    Podršku kolegi uputio je i Jovan Drndak Njegović, urednik fotografije u listu „Zrenjanin”, predsednik i osnivač Fotografskog dokumentacionog centra i član Foto saveza Srbije. Njegović navodi da „Reke života” ni po nazivu, niti po sadržaju nisu obična postavka. Prema njegovim rečima, uhvatiti tok reke i u njoj život i sve to prigrliti kroz fokus objektiva i podeliti sa publikom uspeh je sam po sebi.
    – „Reke života” koje je Kostin pretočio u fotografije koje nam donosi kao dar, poklon i priču o tom čudesnom svetu je i naša stvarnost koju smo zaboravili ili ono što čak odbijamo da vidimo i čujemo. Zaboravljamo lepotu cvrkuta ptica i šuštanje jesenjeg lišća, ali ne i Kostin! Opominje svakog koliko i šta je važno, ne samo zbog nas, nego i zarad nekih novih generacija, koje će možda biti inspirisane upravo ovim delima i želeti da čuju i raduju se „rekama života” koje nadolaze. Kada fotografija ispriča priču za nju kažemo da je uspešna. Za izložbu Predraga Kostina možemo reći da je prava biblioteka priča i poruka koje se čitaju i daju odgovore i pitanja onima koji žele da čuju govor fotografije – poručuje Njegović.