Javni dijalog pobedio politički autizam!

Piše: Dalibor Bubnjević

Ovih dana smo bili svedoci uspešne komunikacije u javnom prostoru, koja je rezultirala širom društvenom koristi! Najpre su predstavnici jednog udruženja građana uputili otvoreno pismo gradonačelniku. Pozvali su ga da se Grad odrekne sredstava namenjenih proslavi Nove godine, u korist bolesne dece za koju se prikupljaju sredstva za lečenje. Odgovor prvog čoveka Zrenjanina usledio je za nekoliko dana. Sugestija je uvažena i to u proširenom izdanju, budući da će iz navedenog dela budžeta novac otići i za nabavku novogodišnjih paketića najugroženijima.
Pohvalno je to što su predstavnici nevladinog sektora dali konstruktivan predlog. Sledstveno navedenom, usledio je pozitivan odgovor! Ukoliko se po jutru dan poznaje, stiče se utisak da bi u našem gradu ponovo mogao da zaživi javni dijalog! Poslednjih godina manjkalo ga je iz više razloga. Pročelnici su se ponekad ponašali autistično, tj. nisu reagovali na spoljašnje nadržaje. S druge strane, neretko smo bili svedoci pukog kritizerstva, a ne predočavanja kvalitetnih predložaka koji se upućuju vlastima.
Sledi rasprava o budžetu Grada za 2021. godinu. To je idealna prilika za demonstraciju transparentnosti i dalekosežnu komunikaciju. Posledično, svi mogu biti zadovoljni! Građani, zato što im je predočeno na koji način će se trošiti javni novac. Vlastodršci, dobiće veću podršku baze, a iz velikog broja sugestija će proisteći valjda i neki kvalitetan predlog!