JAVNO PREDUZEĆE ZA URBANIZAM: LETNJE ODRŽAVANJE GRADA

Od javne rasvete do puteva, udarnih rupa i asfaltiranja

Asfaltiranje ulica, rekonstrukcija trotoara u naseljenim mestima, krpljenje rupa -deo je aktivnosti koje tokom ovih letnjih meseci spada u delokrug posla Javnog preduzeća za urbanizam.
Kako je rekao Jovan Cvetić, direktor Javnog preduzeća za urbanizam, u planu su i infrastrukturni radovi na saobraćajnicama uz redovno održavanje semafora.
– Trenutno se sanira Mužljanski most u Vardarskoj ulici i popravlja ograda. Vraćaju se stubovi javne rasvete, kako bi most bio osvetljen – objasnio je Cvetić.

BEZBEDNE SAOBRAĆAJNICE
Kada je u pitanju javna rasveta, iz Preduzeća navode da je sada već privedena kraju zamena „živinih” sijalica „natrijumovim”, te da će se kroz ovu aktivnost ostvariti uštede u potrošnji električne energije. Ostalo je još da se zamene sijalice na obodnim delovima grada.
– Drugi deo rekonstrukcije gradskog osvetljenja ogleda se u izmeštanju ormana javne rasvete, iz trafo-stanica, što je do sada usporavalo intervencije na pojedinim kvarovima. Ovaj posao mora da se obavi uz koordinaciji sa radnicim EPS-a u čijem su vlasništvu trafo-stanice, kako bi se olakšao pristup radnicima koji održavaju javnu rasvetu – objasnio je Cvetić.
Radi se i na održavanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije. U toku je javna nabavka za izbor izvođača na navedenim poslovima.
Kako navodi direktor Preduzeća, u prethodnom periodu obeležen je deo puta prema Elemiru, pešački prelazi na nekoliko raskrsnica u gradu, a u narednom periodu nas očekuje realizacija još nekoliko sličnih projekata.
Održavanje semafora sprovodi se prema planu. Kako su ukazali iz Javnog preduzeća za urbanizam, juna ove godine potpisan je ugovor o održavanju na tri godine i radovi su uveliko u toku. Zamenjuju se dotrajale sijalice, lanterni, elektronske i električne komponente, a takođe se i peru zaštitna stakla.

ZAJEDNIČKO REŠAVANJE PROBLEMA
Iz ovog Preduzeća ističu da imaju dobru komunikaciju sa građanima i da im se oni često obraćaju kako bi ukazali na propuste. Svaki kvar se evidentira i potom se daje nalog izvođaču da izvrši popravku. Prekid rada javne rasvete je jedan od problema zbog kojeg se građani redovno javljaju.
– U tim situacijama, najviše nam problema zadaju grane drveća koje je posađeno ispod linija za prenos niskonaponske električne energije i koje dodiruje žice, te prilikom nevremena ili malo jačeg vetra dolazi do kratkog spoja i prekida rada javne rasvete – upozorio je Cvetić.
Građani se takođe žale i na udarne rupe na putevima, devijacije i neravnine na trotoarima. Obično su u pitanju padovi zbog navedenih oštećenja podloge usled kojih dolazi do povređivanja, manje ili više ozbiljnog.
– Trudimo se da na vreme saniramo sve uočene nepravilnosti na trotoarima i putevima u vreme letnjeg održavanja, kako bi građani bili bezbedniji– izjavio je Cvetić.J. Šormaz

J. Šormaz