Jedan zapis sa poznate novosadske agrarne manifestacije

Melenački svinjar ne odustaje uprkos izazovima

Tradicionalno na međunarodnim sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu dve izložbe posebno privlače pažnju – postavka savremene mehanizacije i stoke. Potonja se već godinama održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za poljoprivredu. Ove godine bilo je izloženo oko 900 grla, s tim što je zbog afričke kuge izostala izložba o dostignućima u svinjarstvu.
Uprkos tome, najpoznatiji individualni proizvođač u ovoj grani Dragomir Davidov iz Melenaca ove godine uputio se na Sajam da bi se upoznao sa novim tehnologijama u proizvodnji svinja. Zatekli smo ga na izložbenom prostoru Češke u društvu Đura Holića, takođe uglednog poljoprivrednika iz Melenaca.
– Redovno dolazim na Sajam na kojem sam više puta i nagrađivan za izložene i kvalitetne uzorke svinja. U Češkoj sam pre dvadesetak godina boravio i u svoje obore ugradio savremenu tehnologiju od rešetkastih podova, savremenih pojilica…Sve mi je to pomoglo da stignem do zapaženih rezultata: od genetike preko prirasta do ukupno kvalitetne proizvodnje svinjskog mesa – navodi Dragomir Davidov koji je duboko zagazio u osmu deceniju života, ali se ne predaje i još uvek ima planove za osavremenjivanje proizvodnje.
N. Božović

Opširnije u štampanom izdanju