JOŠ VEČERAS PROJEKCIJE FESTIVALA „VIZANTROP”: Kulturni prozor kroz svet

Večeras u 20 časova u maloj sali Kulurnog centra posetioci će moći da zavire u svetove nevidljivih radnika koji održavaju transport Meksiko Sitija, zatim devojaka iz Barselone koje organizuju derbije na rolerima, kao i zaposlenih u fabrici čaja sa juga Francuske koji su pobedili multinacionalnog giganta, preuzevši pogon u kojem su radili. Reč je o projekcijama Festivala angažovanog etnografskog filma Vizantrop”, koji 4. i 5. novembra gostuje u Zrenjaninu.

Kako kaže Relja Pekić, direktor Festivala, svaki od šest filmova koji su na repertoaru u Zrenjaninu predstavljaju kulturni prozor kroz svet.

– Ova ostvarenja prikazuju kulturne sličnosti i razlike između drugih sredina i naše zemlje, na primer – kako se kultura otpora javlja u sredinama poput Francuske, Nove Gvineje, Tadžikistana i kako različite lokalne sredine odgovaraju na globalne tokove. Na Festivalu imamo četiri kategorije – Jednakost i zajedništvo, Studentski film, Nematerijalno kulturno nasleđe i Ekologija i socijalni aktivizam. Sve je više autora koji prate ekološke promene na planeti, zato smo ovu poslednju kategoriju posvetili pokretima koji se bore protiv eksploatacije prirode kao što je grupa Odbranimo reke Stare planine” – objašnjava Relja Pekić.

Reč je drugom po redu Festivalu etnografskog angažovanog filma, a koji je osnovala grupa etnologa, antropologa i psihologa okupljena u kolektivu Vizantrop”, želeći da putem filma pokrene promene u društvenoj sredini – na primer, i u Zrenjaninu.

– Imali smo projekcije i u mnogim manjim mestima na jugu Srbije. Publika je malobrojna, ali čini mi se da je reč o onima koji sa namerom traže angažovane filmove kako bi saznali nešto novo o svetu – navodi Relja Pekić.

Dodaje da je tokom selekcije ostvarenja za Festival uočeno da nastaje sve više angažovanih filmova čiji su autori etnolozi i viuzelni antropolozi, ali da je među njima, nažalost, mali broj domaćih stvaralaca. Od ukupno 38 filmova koliko je ušlo u pogram Festivala “Vizantrop”, dva su bila od autora iz Srbije. Ostvarenje Unique” Nikole Polića, pobednika kategorije Studentski film, u sredu je imala prilike da pogleda i zrenjaninska publika.

Kolektiv Vizantrop” je nastao pre četiri godine u Beogradu oko istoimenog onlajn časopisa, a njegovi članovi, pored organizovanja Festivala, bave se i snimanjem filmova, fotografijom i filmskom kritikom.

– Želimo da upoznamo javnost sa etnografskim i angažovanim filmom i svim onim metodama koje sa sobom nose antropologija i srodne društveno-humanističke nauke. Zato pozivam sve koji se bave filmskom kritikom da nam pošalju tekstove jer je konkurs za časopis otvoren. Nadamo se da ćemo i ubuduće imati prilike da dođemo u Zrenjanin, na primer da organizujemo školu vizuelne antropologije – ističe direktor filmskog festivala “Vizantrop”.

M. Maričić