JUBILEJI: Šest i po decenija Hemijskog društva

Godine 1952. osnovana je Podružnica SHD (Srpskog hemijskog društva) u Zrenjaninu čiji je prvi predsednik bio dr Vojislav Borjanović, profesor u penziji. Povodom 65 godina postojanja, danas je u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi Uroš Predić” održana skromna svečanost koja je okupila članove ove strukovne organizacije. Njima su se obratili Jelena Kovačević, predsednica Hemijskog društva, i Jugoslav Bogdanović, direktor Škole.

HEM DRUSTVO3

Društvo okuplja hemičare, tehnologe, inženjere, ekologe, studente i učenike.
U proteklih 65 godina, Društvo je organizovalo više od 250 predavanja. Predavači su bili gosti sa različitih univerziteta u zemlji, ali i naš zrenjaninski, stručnjaci i profesori.

– Ovim predavanjima trudili smo se da na popularan i stručan način upoznamo javnost sa novim naučnim otkrićima, različitim problemima sa kojima se susreće nauka, sa mogućnostima i opasnostima upotrebe naučnih saznanja. Takođe, aktivnost obuhvata i organizovanje ekoloških i naučnih radionica za predškolce, učenike i studente. Više od dvadeset takvih radionica već je održano, a zainteresovanost najmljađih za učešće u njima je veliko – rekla je Jelena Kovačević.

M.B.

Foto: Robert Fai

HEM DRUSTVO2

HEM DRUSTVO4