JUČE U KULTURNOM CENTRU : Veče gusala srpske Crne Gore

Guslari iz Svih krajeva Crne Gore oduševili su publiku na Večeri guslara srpske Crne Gore, održanoj u subotu u velikoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu. Umetnički program održan je pod geslomKo se stidi svog porijekla vazda rđa dovijeka“.

Guslari aktivni u Savezu guslara Crne Gore Dušanovo Carstvoiz svih krajeva Crne Gore: Zdravko Knežević, Rade Jovanović, Goran Kalezić, Marko Ostojić, Maksim Vojvodić i Milan Marković su zajedno sa Ljubišom Ateljevićem, iz Kulturno-umetničkog društva guslara Petar Perunović Perun“ оživeli sećanja na junaštvo Crnogoraca – ustanika, hajduka vojvoda, vladara i mislilaca -u vekovnoj borbi za slobodu.Pridružili su im se gajdaš Vanja Ilijev, članovi folklora KUD Drugi oktobar iz Žitišta i mlada vokalna solistkinja Vanja Jurošević, članica pevačke grupa Filigran“ – pesama sa Kosova i iz Crne Gore. Stihove pesnika iz Vrbasa Blagoja Bakovića, posvećene nedavnoj zabrani ulaska akademiku Matiji Bećkoviću da poseti Crnu Goru, pročitao je novinar Miloš Veselinov.

Ovom prilikom saopšteno je da se Baković nalazi u Podgorici, na proslavi 1. decembra, Dana oslobođenja i ujedinjenja Srbije i Crne Gore, 1918.

– Tradiciju ne napuštamo. Pre dve godine održali smo guslarsko veče posvećeno našim sunarodnicima iz Republike Srpske Romanijo, goro od junaka“, lane smo se družili sa Hercegovcima, a evo sada – sa našim prijateljima iz svih krajeva Crne Gore koji Crnu Goru smatraju za srpsku zemlju. Presrećan sam – izjavio je odmah posle priredbe dr Radivoje Jelovac, predsednik KUGD Petar Perunović Perun“.

Оrganizator večeri bilo je Društvo Petar Perunović Perun“. Održavanje priredbe pomogli su Mera“ Klek, inženjera Đorđa Vlatkovića, „Кеramika Jovanović“, Vatrogasni savez grada Zrenjanina, privatne firme „Моmo“ iLajon“ grad Zrenjanin i Kulturni centar. Priredbi je, u ime Grada Zrenjanina, prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

M.S-n.

Foto: Stefan Babuškov