KAKO JE ZRENjANINAC BRANKO ĆUIĆ PREPORODIO RUMUNSKI KK KLUŽ

Ređaju se titule i trofeji

Nakon uspešne igračke karijere, naš sugrađanin je izvršni direktor Košarkaškog kluba Kluž čiju seniorsku ekipu vodi trener Duško Vujošević

Zrenjaninac Branko Ćuić (41), nekadašnji košarkaš, danas je izvršni direktor u KK Kluž, trenutno najboljem rumunskom klubu. Dok je bio dečak, interesovali su ga brojni sportovi: trenirao je fudbal u Proleteru, nakon toga bavio se i rukometom, a tek kada je imao 14 godina obreo se na košarkaškom terenu.
– Odrastao sam u Čontikarskoj ulici, pokraj Gradskog stadiona i hale Medison, pa bi bio greh da se nisam oprobao u više sportova. Košarku sam oduvek voleo, a i moja visina me je usmeravala ka košarci. I nakon što sam sa drugarima osvojio par turnira u basketu 3×3, definitvno sam se opredelio za košarku – kaže Brako Ćuić.
Prvi trener bio mu je Erne Čanji koji je juniorski tim Proletera doveo do vicešampionske titule u Jugoslaviji, a na tom šampionatu Branko je bio MVP (najkorisniji igrač). Posle toga je prešao u KK Beobanka.


– Posle sezone u Beobanci, vratio sam se u Zrenjanin gde sam pomogao Proleteru da se plasira u viši rang. Put me je potom odveo u Polet (Novi Bečej) gde sam igrao tri sezone u Prvoj B ligi i bio sam i MVP. Nastupao sam i za Beopetrol koji je bio šampion Prve B lige, pa za Atlas Beograd koji je igrao ULEB kup, nosio sam i dres Ibona Nikšić, Radnika iz Bijeljine, potom sam se obreo u Iranu i na kraju došao u Rumuniju gde sam kao igrač postigao velike uspehe, a potom počeo karijeru kao trener i klupski funkcioner – ističe Ćuić.
Naš sagovornik je bio koordinator mlađih selekcija KK Kluž u kojima danas igra više od 500 dece. Kluž je šampion države u četiri starosne kategorije, što je najveći uspeh u istoriji neke rumunske ekipe. Od 2016. godine je savetnik trenera prve ekipe, vodi i tim košarkaša do 16 godina koji je lane osvojio titulu, a bio je i selektor reprezentacije te generacije na prvenstvu Evrope u Podgorici. Sada je izvršni direktor kluba čiju seniorsku ekipu vodi trener Duško Vujošević koji je u Kluž došao prošle sezone na inicijativu Branka Ćuića.
Kluž je trenutno vodeći u rumunskoj Super ligi (ima samo jedan poraz), a takođe je prvi u svojoj grupi u FIBA Kupu.
– Rumunsko prvenstvo je jako zahtevno. Ima osam dobrih klubova, dovode se sve bolji stranci, klubovi imaju mnogo veći budžet. U Klužu, za sada, sve ide prema planu. Naš cilj je osvajanje prvenstva i Kupa. Trenutno sa Klužom imam titulu osvojenu 2011. godine kao igrač. Kao trener 2016. došao sam do titule, a dva puta sam osvojio Kup i Superkup – kaže Ćuić i dodaje da voli rodni grad i da je veoma vezan za porodicu i prijatelje.

  • DULE JE SJAJAN TRENER
    -Znajući koliko je Dule Vujošević posvećen košarci, da ima ogromno znanje i iskustvo, insistirao sam da dođe u Kluž. Od njega može mnogo toga da se nauči. Formirali smo grupu dobrih i vrednih košarkaša, i to daje rezultat. Drago mi je što imam čast da radim sa njim i da upoznam i njegovu privatnu stranu. On je zaista sjajan trener, ali i zanimljiv i duhovit čovek – kaže Ćuić.

D. Petrović