KAKO SE ŽIVI U BELOM BLATU?

Kanalizacija i zdravstvo kvare idilu

Belo Blato je poznato po manifestacijama „Kobasicijada”, „Slatki dan”, „Ovčarski dan”, kao i po suživotu različitih etničkih zajednica. Pokušali smo da saznamo kako se živi u ovoj sredini.
Pijaca ispred evangelističke crkve u centru sela mesto je susreta meštana. Tamo koriste priliku da popričaju jer su selu više nema kafane. Postoji kafić koji radi samo petkom i subotom. Tu zatičemo Zorana Dejanovića i Milana Pavlovića.
Zoran je iz Lazarevca došao u ovo selo pre puno godina. Objasnio nam je da je jedan od najvećih problema stanovnika to što zdravstvena ambulanta radi samo utorkom i četvrtkom.
– Na primer, kada dođeš u četvrtak u ambulantu treba da čekaš utorak da bi svom lekaru predao izveštaj. U tom slučaju idemo u Ečku, ali tamo nastaje problem jer nemamo kartone. Ranije je cela ta situacija bila mnogo bolja – kaže Dejanović. Dodaje da ne postoje naznake da se to reši, jer čim nema ljudi u selu, nema ni potrebe da se nešto dovodi u red.
On i njegov komšija Milan Pavlović navode da ni kancelarija Mesne zajednice ne radi svaki dan. To, po njihovim rečima, „govori mnogo o funkcionisanju sela”.

Što se tiče prigradskog prevoza, Pavlović ističe da autobus ide za grad dva puta dnevno i da je za zaposlene u Drekslmajeru takođe obezbeđen prevoz.
– Imamo i privatni taksi koji košta koliko i autobus, ali ne radi vikendom – dodaje Dejanović.
Problem koji muči meštane mnogih banatskih sela, pa i Beloblaćane, jestenedostatak kanalizacije.
– To svi čekamo kao ozebao sunce. Dobili smo gas koji nam nije bio toliko hitan, a kanalizaciju nismo još – kaže Dejanović.
Naši sagovornici se slažu da se u selu lepo živi, ali da je takav način života prikladniji penzionerima. Čini se da su aduti Belog Blata mir i priroda, oličena u čuvenom drvoredu po kojem je selo prepoznatljivo.

M. Solarov

  • PESNIČKO STVARALAŠTVO
    Učenica petog razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata Sanja Sojak, pod budnim okom i mentorstvom nastavnice Adele Obšustove, osvojila je drugo mesto romantičnom pesmom „Zora” na nedavnoj Pesničkoj štafeti. Rad je napisala na svom maternjem slovačkom jeziku. Na ovoj manifestaciji učestvovalo 60 učenika beloblatske škole. M. N.

 

  • DAN ŠKOLE
    Čak ni kišovito i prohladno vreme nije poremetilo obeležavanje Dana škole „Bratstvo jedinstvo”, 28. maja. Ujutru je održan vašar, a nakon toga sportske aktivnosti sa bratskom školom iz Ečke. Ako se tome doda veliki odziv roditelja, bivših radnika beloblatske škole i drugih zvanica – svetkovina je protekla u dobrom raspoloženju i sreći. – Hvala svim prijateljima škole koji su ulepšali slavljenički dan – poručuju kolektiv i đaci OŠ „Bratstvo jedinstvo”.  M. N.