KAKO SE ZRENJANINSKI UGOSTITELJI BORE DA PREŽIVE DOBA KORONE

Promet prepolovljen, dostava spašava poslovanje

Odlazak u kafiće i restorane, druženje, „čašica razgovora” i večere uz muziku kao da su daleka prošlost… Pandemija korona virusa sa kojom se sučavamo skoro godinu dana uvela je nova pravila, pa se ugostitelji bore da održe posao i radna mesta. Kafići i restorani u Zrenjaninu rade smanjenim kapacitetom, poštujući epidemijske mere koje se sve češće menjaju. Odložene su svadbe, krštenja, rođendani i druge proslave koje su im bile važan izvor prihoda, a neće biti ni dočeka Nove godine.
Nenad Reljin, vlasnik picerije „Rene” kaže da se od osnivanja bavi i dostavom hrane. Sada se to pokazalo kao najbolja odluka koju je doneo. U ponudi su pice, a od nedavno i sve traženija kineska hrana, naročito nudle.
– Prilagođavamo se svim merama i čekamo bolje dane. Dostava hrane nam pomaže da preživimo, jer da toga nema ne bi imali šta da radimo. „Ključ u bravu” bi bila jedina solucija. Promet nam je mnogo zavisio od đaka, jer smo blizu gimnazije, ekonomske i muzičke škole. Deca su za vreme odmora kupovala užinu, ali od kada je nastava onlajn, osetili smo pad prometa – iskren je Nenad Reljin.
On dodaje da vikendom ima više posla, dostava je do 22 časa, a poručuju se pice i kineska hrana. Bašta picerije „Rene” radila je tokom leta, dok je unutrašnji prostor zatvoren.


– Lokal je mali, ima samo nekoliko stolova, pa nismo hteli da se izlažemo problemima. Još u martu smo zatvorili objekat i sve sveli na šaltersku prodaju. Tako smo zaštitili i mušterije i radnike, što je najvažnije – objašnjava naš sagovornik.
„Renesansa” se nalazi u samom centru grada. Ovaj restoran je letos, dok je bašta radila, imao niz akcija poput koktel večeri subotom i „vino i meze” petkom što je pomoglo da se popuni kasa.
– Ova godina je izuzetno teška za poslovanje. Osetan je pad prometa, pogotovo otkada bašte ne rade. Pošto je zabranjeno okupljanje ljudi, ne možemo da organizujemo proslave u restoranu. Nedavno smo počeli da radimo dostavu hrane, a šta ćemo i kako ćemo dalje, zavisi od epidemijske situacije – rekla je Natalija Palinkaš, vlasnica „Renesanse” i dodala da su u ponudi za dostavu dostupna sva jela sa jelovnika restorana.
Dejan Grbušić, gazda „Domaćina” uspešno posluje već 11 godina, a isto toliko roštilj stiže na adrese Zrenjaninaca.
– Posla je sve manje, ljudi su uplašeni. Nama sigurnost daju mušterije koje su uz nas svih ovih godina. Nezgodan je momenat za bilo kakavu analizu i procenu. Svi smo na broju, držimo se, trudiću se da tako i ostane. Preživećemo i mi i posao što svima od srca želimo – kazao je Grbušić.


Vlasnik jednog od vodećih gradskih restorana smatra da je korona zadala snažan udarac ugostiteljima i da im predstoji dug oporavak. On naglašava da je vrlo važna pomoć države i očekuje da podrška neće izostati ni u buduće.
– Minimalno smo smanjili broj radnika, iako nam je promet više nego prepolovljen. Poremećeni su i naši poslovni planovi, ali se ipak nadamo da će 2021. godina biti bolja i da ćemo ovu što pre zaboraviti – kaže ugostitelj čije je ime poznato redakciji.
Uz stroga ograničenja i zabrane, opstanak će biti i dalje pod znakom pitanja. Poslovanje „Lajon paba” bilo je fokusirano na noćni život. Kako saznajemo, svirke nisu zakazivane od juna, a promet je u odnosu na prošlu godinu opao za 40 odsto. Dostava hrane i kraft piva je novina za ovaj lokal.
– U ovakvim uslovima nemoguće je ostvariti pristojnu zaradu koja bi pokrila sve troškove. Početkom 2021. godine čekaju nas odložene obaveze prema državi. Ako u narednom periodu ne budemo radili imaćemo mnogo problema. Sve je moguće, postoji rizik od otpuštanja radnika ili zamrzavanja firme – kaže Zoran Guteša, vlasnik „Paba”.

  • SVI TRAŽE ALTERNATIVU
    Kristina Ljubić, menadžerka „Kafemata” ističe da je promet pao za 50 odsto. Ona naglašava da su svi ugostitelji u istom problemu i da zbog ograničenog radnog vremena traže alternativu. I ovaj restoran od nedavno specijalitete dostavlja na adrese mušterija, porudžbine su onlajn, na zvaničnoj stranici „Kafemata” gde je dostupan i jelovnik.

M. Malbaški & J. Šormaz