KAKO VOLONTERI CRVENOG KRSTA ZRENJANIN U VREME VANREDNOG STANJA POMAŽU SUGRAĐANIMA

Humanost je njihov najvažniji motiv

Koordinacija i upravljanje volonterima je veoma složen, zahtevan i odgovoran posao – ističe sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević. – Mi godinama predano radimo na zanavljanju volonterske baze. Mladi uče i sazrevaju, pripremaju se za delovanje u različitim situacijama, posebno za pomoć i zbrinjavanje ugroženog stanovništva.
Upravo sada, u vreme pandemije korona virusa, dolazi do izražaja uloga volontera u društvu. Gordana Dujlović ima 20 godina, a već sedam godina je volonterka.
– Imam veliko iskustvo, ali prvi put volontiram u ovakvoj situaciji. Vanredno stanje zahteva potpunu posvećenost i pripremljenost. Radimo u timovima u koje su nas rasporedili stručni saradnici. Edukovanost i informisanost su od izuzetnog značaja naročito u ovakvim situacijama kada je neophodno poštovati niz procedura zaštite.
Zahvaljujući volontiranju u Crvenom krstu upoznala sam divne ljude koji su mi danas prijatelji. Zato mladima koji žele da pomognu sugrađanima i svojoj zajednici preporučujem da nam se pridruže. Nije teško, a dobro druženje je zagarantovano – kaže Gordana.
Teodora Milin volontira već devet godina, a samo godinu je starija od Gordane. Ima i iskustva i znanja. Posebno izdvaja obuku iz programa pripreme i delovanja u nesrećama koju je završila 2013. godine. Već sledeće godine to je primenila u vanrednoj situaciji zbog poplava.
– U vanrednom stanju postoje jasni protokoli, podela dužnosti i precizno definisani zadaci, kako bi volonteri bili zaštićeni, a pomoć pružena efikasno i blagovremeno – priča Teodora.
Ona je uverena da će volonteri zajedničkim snagama pomoći sugrađanima da preguraju ovaj težak period. Kaže da joj je najveće zadovoljstvo kada na licima korisnika vidi koliko su zahvalni.
Nemanja Petković, koji je u tim vodama od 2009. godine, ponosan je na iskustvo, obučenost i spremost da se suoči sa zadacima koje im je im je postavilo vanredno stanje.
– Svi volonteri Crvenog krsta tokom godina prolaze brojne edukacije i obuke i spremaju se za delovanje u ovakvim situacijama. Sa volonterima grada Zrenjanina delimo znanje i iskustvo jer nam je svima cilj isti – kaže Nemanja.
Navodeći veštine koje je stekao – prva pomoć, priprema delovanja u nesrećama, dobrovoljno davalaštvo krvi, Luka Mandić (22) je zahvalan svima koji su uložili vreme, znanje i iskustvo da bi ih obučili.
– Ovo je prvi put da se susrećem sa vanrednim stanjem, ali sam se brzo prilagodio situaciji. Crveni krst nas je naučio disciplini koja je ključna za vreme kriznih situacija. Volontiranje pruža priliku da pomognete svojoj zajednici, što je neprocenjivo. Istovremeno, dobijate priliku da se usavršavate i radite sa divnim ljudima – ističe Luka.
Željko Bugarski (23) podseća na zadatke u slučaju vanredih situacija, ali i da je epidemija kovid-19 specifična.
– Čim je proglašeno vanredno stanje, mi smo preuzeli brigu o sugrađanima koji imaju više od 65 godina. Dostavljamo im namirnice i sve ono što im je potrebno – kaže Željko.
I za Isidoru Arvai (18), koja je za nepunih pet godina volontiranja stekla neophodo znanje i veštine, vanredno stanje je izazov.
– Postoje jasni obrasci koji nam pomažu da radimo svoj posao i ujedno štitimo sebe. Najveća motivacija u ovoj situaciji jeste to da naša pomoć može nekoga da spase. Istovremeno, slobodno vreme provodimo radeći nešto korisno – rekla nam je Isidora.
Prema rečima Nikolije Knežević (23), koja je volonterka već jedanaest godina, ovo vanredno stanje se razlikuje od onog tokom poplava 2014. godine.
– Tada nije možda tako izgledalo, ali je bilo jednostavno prikupiti, sortirati i distribuirati humanitarnu pomoć svima kojima je ona potrebna – objašnjava Nikolija. – Sada je situacija daleko ozbiljnija jer je direktno ugrožen i naš grad, kao i svi naši sugrađani, posebno oni najstariji i oni koji boluju od nekih hroničnih bolesti. Doza straha postoji, ali to me ne sprečava da svaki dan odem u Crveni krst, priključim se svom timu i pomažem onima kojima je pomoć najpotrebnija – naglašava Nikolija.

  • ODLOŽENA PROSLAVA JUBILEJA
    Za Crveni krst Zrenjanin je 2020. godina jubileja – jer je od osnivanja te organizacije prošlo 140 godina. Prema rečima sekretarke Aleksandre Tanasijević, plan je bio da se jubilej na prigodan način obeleži, ali je vanredno stanje odložilo te aktivnosti. Kako navodi, privedena je kraju i priprema monografije, ali nedostaje novac za štampanje.

Branka Jajić

foto: Crveni krst zrenjanin