Kalendar

Piše: Ljiljana Bailović

Proslavismo i jedan i drugi Božić, i obe nove godine, sijaset praznika koji ih prate, i Prvomučenika Stefana, još da dočekamo Svetog Jovana i Svetog Savu – i eto nas u februaru. A odatle se već nazire proleće…
Nema sumnje da je toliko praznika načičkano upravo u januaru sa idejom da se nekako čoveku pomogne da prebrodi hladne vetrove, sneg i led i manjak sunca u zimskoj sezoni. Bar tako to izgleda nama, na severnoj Zemljinoj polulopti, u klimatskom pojasu u kom se smenjuju četiri godišnja doba. Na južnoj hemisferi je, dakako, drugačije…
Činjenica je, međutim, da su na organizaciju čovekovog vremena (koja danas vlada na celoj Planeti) presudno uticale severnjačke civilizacije. Duboki jug – Australiju sa njenim originalnim plemenima i potsaharsku Afriku – niko ništa nije pitao. Naprotiv, te su prostore severnjaci prisvajali, šireći sopstveno viđenje sveta i veka.
Doduše, ne znam kako izgleda kalendar, na primer, Aboridžina – ali sudeći po vremenskim prilikama koje, evo, već duže od mesec dana uništavaju Australiju – ni njihovo leto nije bez teških izazova. Na godišnjoj mapi čovekove odbrane od stihijskih sila, australijsko leto, izgleda, takođe traži specijalne mere preživljavanja i, u skladu sa tim, naročitu organizaciju vremenske linije. Samo što za nju malo ko zna, ne mare vladari sveta za urođeničke svetkovine kojima se uobličava opstanak lokalnih zajednica.
Da se razumemo, oba kalendara prema kojima se kod nas danas upravlja crkvena i svetovna organizacija, došla su nam iz moćnog Rima: jedan od paganskog cara Julija Cezara, drugi od pape Grgura. Deli ih 13 dana na važećoj vremenskoj skali. Šta je stalo u tih 13 dana razlike? Ne verujem da bi iko to tačno umeo da pobroji, a i ne mislim da smo se išta promenili, ni na bolje, ni na gore, u momentu kad je država preuzela gregorijanski kalendar. A opet, važna je izvesna samosvest i samospoznaja kojom čovek, u svakom civilizacijskom sledu, želi da se izdvoji i legitimiše se. Prema sebi, drugima, prošlosti i budućnosti. I važno je kako se orjentišemo u tom naročitom, vrednosnom kalendaru.