KANCELARIJA ZA KOMUNIKACIJU POSLANIKA I GRAĐANA – GODINA DANA RADA

Rešeno 90 odsto pritužbi građana

Sumirajući rezultate nakon godinu dana rada Kancelarije za bolju komunikaciju između poslanika i građana, Bojan Klačar iz CeSID-a je ocenio da je zrenjaninska jedna od 12 najboljih u Srbiji. Kancelarija je otvorena u okviru projekta „Ljudi na prvom mestu” koji je pokrenuo upravo CeSID, a finansira ga američka agencija za međunarodni razvoj USAID.
– Imamo odličnu saradnju sa gradskom upravom, sa svim javnim preduzećima. Mesečno nam dođe i do 15 građana da se požale na neki problem. Svi poslanici su upućeni u te slučajeve, mada ne mogu uvek da ih reše. Jako često nam se sugrađani obraćaju sa nevoljama oko legalizacije garaža, ali tu se radi o zakonu i pravilima koja treba da razjasni gradska uprava. Nekoliko slučajeva smo imali sa ljudima koji su došli sa Kosova, a njihov radni staž tamo nije regulisan jer tamošnji organi nisu nešto dobro uradili. Javljaju nam se i preduzetnici sa raznim pitanjima. Poslednje što smo imali je žalba dve sugrađanke na komšinicu koja sakuplja sekundarne sirovine i to čuva u hodniku zgrade. To njima smeta. Naravno, uputili smo ih na pravu adresu, a to je komunalna policija, i pouzdano znam da već imaju zakazan razgovor sa načelnikom – ispričala je o svojim iskustvima Danijela Jankov, koja je asistent u Kancelariji.
Poslanici, pak, ne mogu da rešavaju najveću muku na koju se građani žale, a to je zapošljavanje.
– Nismo mogli da im pomognemo da nađu posao, niti da im rešimo stambena pitanja, ali trudili smo se da im pomognemo u problemima sa mobingom, komunalnim pitanjima. Recimo, imali smo i slučajeve kada su kod nas dolazili Novosađani, jer u njihovom gradu ne postoji ovakva kancelarija – objasnio je Mirko Krlić, jedan od poslanika koji su pomagali građanima.
On nije hteo da ocenjuje rad Kancelarije za komunikaciju poslanika i građana jer, kako je naveo, to ne bi bilo objektivno. – Pohvalili su nas iz CeSID-a, valjda to znači da radimo dobro. Uspeli smo da rešimo 90 odsto slučajeva koje smo zabeležili – kratko je prokomentarisao Krlić.
Kancelarija radi svakog ponedeljka i četvrtka od 13 do 18 časova, a nalazi se u ulici Cara Dušana 12. Građani svoje probleme izlažu asistentkinji poslanika Danijeli Jankov, koja im po potrebi zakazuje termine za razgovor sa određenim poslanikom. Ipak, i sama je prošla obuke u CeSID-u, te je osposobljena da građanima pomogne. Kancelarija pruža pravnu pomoć, daje savete u vezi sa ekonomskom problematikom i zapošljavanjem, pomaže u rešavanju komunalnih i infrastrukturnih problema, zatim problema iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i slično.
Nedavno je u ovoj instituciji angažovan dodatni asistent, i to na mađarskom jeziku, koji će raditi sa poslanicom Elvirom Kovač. Kako je najavila Danijela Jankov, uskoro bi trebalo da se, doduše kao volonteri, angažuju i asistenti sa znanjem slovačkog i rumunskog jezika.
– Iako to neće biti plaćena pozicija, ti asistenti će posle tri meseca dobiti od CeSID-a sertifikat koji će svedočiti da su prošli obuku i radili u našoj kancelariji, što svakako mogu kasnije da iskoriste u svojoj karijeri – napomenula je Elvira Kovač.

„NAĐITE MI MESTO U ZATVORU”
Iako je odmah po otvaranju ukazano da Kancelarija za komunikaciju poslanika i građana ne može da nađe posao bilo kome, izgleda da su zaboravili da napomenu da ne mogu ni da nađu mesto u zatvoru za one kojima se žuri da odsluže svoju kaznu.
– Imali smo jedan takav slučaj, kada nas je jedan gospodin zadužio da mu nađemo mesto u zatvoru jer je građevinac, a imao je nekoliko saobraćajih prekršaja zbog kojih mora da odsluži zatvorsku kaznu, pa mu se žurilo da to bude dok ne počne građevinska sezona – prisetio se sa osmehom Mirko Krlić, narodni poslanik.

S.K.