KNIĆANIN: GASIFIKACIJA, GRADNjA HRAMA I USPESI MLADIH

Još traju prijave za uvođenje gasa

Nije jednostavno reći šta bi ovih dana kasne jeseni bila glavna vest iz Knićanina. No, o velikom interesu za gasifikaciju, nastavku gradnje hrama posvećenog Silasku svetog duha na apostole („Trojice”, „Duhovi”), uspesima mladih sportista i pevačice izvornih pesama Nataše Dimitrijević vredi reći poneku reč. U tome nam pomaže uvek za razgovor raspoloženi sekretar Mesne zajednice Srbislav Stojković.
– Interesovanje je dobro, za uvođenje gasa od sredine avgusta do danas prijavilo se 300 porodica, što je tri četvrtine ukupnog broja domaćinstava u Knićaninu, a prijavljivanje još traje. Ponovio bih da će svi koji se blagovremeno jave dobiti gas „do ispred kuće” besplatno. Glavni vod, zapravo prsten oko sela, dug 23 kilometara, uveliko je završen – navodi Srbislav Stojković.
Kako kaže, radovi na seoskoj crkvi takođe dobro napreduju. Zdanje je ozidano, pokriveno, okončani su tesarski i limarski radovi, u hram je uvedena struja, postavljena je rasveta i uređen je prilaz.
Gradnju bogomolje pomažu svi meštani, a Stojković posebno izdvaja preduzetnika Dragana Jovanovića koji živi u Beogradu, dosta poslova ima u Rusiji, ali često dolazi u rodno selo. Tu su i tri brata Leman, Nemci čiji su roditelji svojevremeno živeli u Knićaninu (Rudolfsgnad – Rudolfov dar). Donirali su hiljadu evra za finansiranje gradnje hrama.
– Najlepša vest je ta da je od osvećanja zvona u crkvi kršteno desetoro novorođenčadi. Naravno ima još dosta posla oko ikonostasa i oslikavanja unutrašnjosti hrama – kaže naš sagovornik.
U sportu je glavna vest odličan plasman Fudbalskog kluba „Potisje”, koji je na polusezoni osvojio drugo mesto u Područnoj ligi. Uspeh tima je veći kada se zna da su se u ovaj rang takmičenja vratili letos, posle pet godina pauze. Kadeti „Potisja” su jesenji prvaci lige. Na stadionu se završavaju obimni radovi na infrastrukturi i objektima.
Kada je reč o kulturi, naš sagovornik javlja da je ponos Knićanina Nataša Domitrijević, na čijem su repertoaru izvorne pesme, na „Saboru pesme i lepote” koji organizuje Kulturno-prosvetna zajdnica Srbije, osvojila drugo mesto. Na centralnoj pokrajinskoj manifestaciji u Vojvodini, posvećenoj narodnom izvornom melosu u Krsturu, takođe je dobila drugu nagradu, a na republičkoj smotri u Bogatiću pripalo joj je treće mesto.
Nažalost, iz Knićanina nam stiže i jedna tužna vest – nedavno je iznenada i prerano preminuo Srđan Mitić, jedan od najvrednijih aktivista, dugogodišnji predsednik Saveta Mesne zajednice i naš sagovornik.

M. S-n.