KNJIŽEVNO VEČE SINOĆ U BAROKNOJ SALI: ,,U potrazi za smislomˮ

Francuski i srpski humanista na Kosovu i Metohiji Arno Gujon, novinar i autor kultnog televizijskog serijala ,,Agapeˮ Aleksandar Gajšek i predsednica Obrazovno-istraživačkog društva ,,Mihajlo Pupinˮ Aleksandra Ninković Tašić, priredili su sinoć, u prepunoj baroknoj sali gradske kuće, književno veče pod nazivom ,,U potrazi za smislomˮ. Ljudi kojima književnost nije primarno zanimanje promovisali su kroz literaturu najvredniji deo svoga rada.

,,Svi moji putevi vode ka Srbijiˮ autobiografsko je Gujonovo delo u kojem je objasnio kako je jedan mladi Francuz, bez srpskih korena, postao jedan od najvećih prijatelja srpskog naroda u najtežim vremenima.

-Moja glavna poruka je da svi mi možemo da utičemo na svet oko nas. Možda ne možemo da ga promenimo u potpunosti, ali možemo uticati da on bude bolje mesto za život. To je ideja kojom se vodim od početka svog rada. Srbija i Francuska su bile saveznice u Velikom ratu čiji završetak obeležavano ovih dana, a to prijateljstvo se ni posle sto godina nije ugasilo. Možda je u nekim vremenima bilo samo uspavano, ali nikada nije zamrlo. To i jeste jedan od ciljeva rada moje ogranizacije. Naši narodi, uprkos različitim politikama, koje su vođene u različitim periodima, to prijateljstvo treba uvek da održavaju bilo rečima ili delom – istakao je Arno Gujon, koji je tokom svog rada putem humanitarne organizacije ,,Solidarnost za Kosovoˮ dopremio više od 40 konvoja pomoći u vrednosti od 3,5 miliona evra i pomogao renoviranje mnogih crkava, manastira, vrtića i škola na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Gajšek je tokom svog izlaganja posdetio na lik i delo pokojnog akademika profesora i doktora Vladete  Jerotića pod čijim patronatom je i otpočeo televizijski serijal ,,Agapeˮ , a istoimena knjiga bila je predstavljena Zrenjanincima.

Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Milutin Milanković tri su slavna ,,Zvezdobrojcaˮ i velika naučnika našeg naroda, koji su celog života tragali za smislom i dosegnuli tako definisani životni put svakog čoveka. O njima je govorila autorka knjige ,,Zvezdobrojciˮ Aleksandra Ninković Tašić.

-Pupin, Tesla i Milanković su od malih nogu učili kako se broje zvezde. Ono što im je zajedničko su njihova izvorišta i nadahnuća, pre svega ljubavi i pokretne energije koja ih je činila dobrim ljudima, a tek onda velikim i uspešnim – kazala je Aleksandra Ninković Tašić i istakla da se Zrenjanin najviše od svih gradova odužio Mihajlu Pupinu.

M.Malbaški

Foto: Ivan Pančić