Ko je kriv za saobraćajni kolaps?

Piše: Dalibor Bubnjević

Radovi na obilaznici oko grada odvijaju se intenzivno. Nakon višegodišnjeg mirovanja, stvari su počele da se pomeraju sa mrtve tačke. Sve češće smo svedoci prisustva teške mehanizacije i građevinskih radnika u neposrednom okruženju korita reke Begej.
Međutim, opravdano se postavlja pitanje da li će završetak navedenog kružnog prstena rešiti sve saobraćajne probleme u gradu. Odgovor je, po svemu sudeći, negativan! Pesimizam je zasnovan na brojnim argumentima. Neadekvatno se održava putna infrastruktura u samom Zrenjaninu. Mnogo je rupa, kolotraga, pri svakoj obnovi se kolovozi sužavaju… U navedenim okolnostima pravo je umeće ne oštetiti sopstveno vozilo pri krstarenju ovdašnjim drumovima.
Na žalost, niko više ne pominje na koji način će se povezati severni sa južnim delom grada! Podsetimo, zatvaranje saobraćaja ispred gradske kuće u značajnoj meri je doprinelo stvaranju nesnosnih gužvi na raskrsnicama kod „Avale“ i „Dečjih snova“. Autor idejnog projekta rekonstrukcije centra grada je na vreme ukazivao na navedeni problem, ali očito ga niko nije želeo čuti?!
Negiranje stvarnosti je mogući pristup u bitisanju. On podrazumeva kratkoročan pozitivan efekat za onoga ko se „pravi lud“. Na dugi rok, situacija se bitno menja. Pojedinačni kritički tonovi postaju nesnosni huk naroda koji ruši sve pred sobom, a naročito one koji su se pravili gluvi i nemi…