Ko je pokušao da uništi „Eko gradnju“?

Piše: Dalibor Bubnjević

Pre dve i po godine (2018. godine), većina medija je objavila da su uhapšeni čelnici „Eko gradnje“ zbog osnova sumnje da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. Nadležni su tada bili ubeđeni da su vlasnici poznatog privrednog društva postupili suprotno propisima o merama zaštite na radu. Da zlo bude veće, na Velikom jezeru kod Melenaca, tada je stradalo dete.
Šta se desilo u međuvremenu? Najpre je Osnovni sud u Zrenjaninu doneo presudu kojom se bračni par oslobađa od optužbe, tj. da nisu izazvali opasnost za život ljudi. U preciznoj presudi se navodi da je dete stradalo u jezeru za čiju je bezbednost bilo zaduženo drugo pravno lice, a ne „Eko gradnja“.
Javnost opravdano postavlja pitanje kako je bilo moguće da bračni par Milin preko noći postane osumnjičen? Podozrenje su razvile brojne okolnosti. Nesrećni događaj se desio 31.5.2018. godine, a ugledni privredenici privedeni su tek nakon mesec dana?! I 1998. godine je na istom lokalitetu došlo do utapanja, ali tada niko nije bio privođen.
„Eko gradnja“ je respektabilno privredno društvo. Kome su smetali, u svojoj odbrani opisala je gospođa Milin. Ukazuje da je krivični postupak usmeren u cilju sprečavanja firme u radnim aktivnostima i narušavanja ugleda.
Apelacioni sud je odbio žalbu Osnovnog javnog tužilaštva i potvrdio presudu prvostepenog suda. Lepo kaže naš narod: pravda je spora, ali dostižna.