Ko su bolji(gori), Kinezi ili Švabe?

Piše: Dalibor Bubnjević

Nema stanovnika Banata koji nije zauzeo stav o „Linglongu“. Svima je sve jasno?! Spremni su da vlastito uporište brane ne samo verbalno. U pojedinim trenucima, neretko, skloni su nadograđivanju vlastitih opažaja.
Nije mi jasno zašto mnogi imaju negativno mišljenje o budućem proizvođaču guma u našem gradu?! Primedbe koje svakodnevno čujem uglavnom se odnose na naše vlastodršce. Pominju se subvencije koje su ulagači dobili po radnom mestu, besplatno zemljište i slično. Međutim, navedene optužbe, iskreno govoreći, nemaju veze sa Kinezima. Sve pobrojano je uradio neko od naših, zar ne?
Ono što bi moglo daleko više da nas brine jeste neprincipijelnost. Naime, mnogi preispituju svaki detalj investicija sa Dalekog istoka. Međitim, da li su tako ljubopitljivi bili kada su na naše industrijske zone aterirali zapadni investitori (posle 2000. godine). Na primer, koliku je „Drekslmajer“ dobio subvenciju od Srbije za zapošljavanje. Bilo bi zanimljivo saznati iznos koji je opredeljen za zemljište gde je postavio hale. To niko ne pominje, zar ne? Koliko je u navednoj kompaniji bilo zaposlenih 2019. godine, a koji je broj angažovanih danas.
Sve u svemu, moramo biti principijelni. Kao u slučaju Novaka Đokovića. Papiri govore sve, ma koliko nam se to (ne)dopada.