KOMPOZITORKA ISIDORA ŽEBELjAN PRIMILA NAGRADU „TODOR MANOJLOVIĆ”

Muzika je hrana duhu, čuva nas da ne umremo od banalnosti

Naši životi mogu da opstanu samo kroz potpuno i iskreno predavanje delovanju, koje često biva potaknuto dubokom i doslednom mišlju koja nas bodri svojom snagom. Ima više takvih pokretača. Jedna od njih je umetnost, ona je hrana duhu, ona nas čuva da ne umremo od banalnosti.
Ovo su reči kompozitorke Isidore Žebeljan, najmlađe članice SANU, dobitnice Nagrade Fonda „Todor Manojlović” za moderan umetnički senzibilitet, iz njenog eseja „O odgovornosti” koji je pročitala na svečanosti u Gradskoj kući u Zrenjaninu, prošlog četvrtka, 1. juna. Isidora Žebeljan je 25. dobitnica Nagrade, imena jednog od najistaknutijih predstavnika srpske moderne, koju je ustanovila Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”.
Nagradu su uručili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić – sliku akademskog slikara Radovana Živankića i direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić – Plaketu, uz koji je predviđen i novčani iznos.
Podsetivši na emotivnu vezanost za Banat, u kojem je odrasla (njena majka je Zrenjaninka), umetnica koja je nosilac brojnih nagrada je u obraćanju za javnost rekla da joj je ovo najdraža i zato što nosi ime Todora Manojlovića, čije je stvaralašto bilo autentično, naše, i evropsko, istovremeno.
Dobitnica Nagrade se na poseban način zahvalila na Nagradi – odsvirala je na klaviru kompoziciju posvećenu Maleru a potom je, sa suprugom Borisom Čičovačkim izvela kompoziciju za klavir i obou iz muzike koju je komponovala za pozorišnu predstavu „Čudo u Šarganu”, Ljubomira Simovića, u režiji Dejana Mijača.
Svečanosti su prisustvovali i Isidorini roditelji, predsednica Fonda „Todor Manojlović”, prof. dr Vladislava Petković Gordić, koja je obrazložila izbor ovogodišnjeg laureata, članovi, književnik Vladimir Arsenijević i akademski slikar Radovan Živankić, kao i brojni sugrađani, ljubitelji umetnosti.
U svečanom programu je učestvovala i Darija Čanji – violina, učenica Muzičke škole „Josif Marinković”, u klasi profesorke Vesne Nemčev, uz klavirsku pratnju Nemanje Števanova, profesora.
Voditelj programa je bio Vladimir Arsenić iz zrenjaninske Biblioteke.

  • ODGOVORNOST
    Šta u osnovi znači odgovornost? To je naša reakcija na govor Drugog, prihvatanje njegove egzistencije koja je u sadejstvu sa našom, to je život u zajednici, komunikacija zbog koje postajemo Ličnost, mi tako ponovo otkrivamo (prepoznajemo) ono što jesmo. Zbog drugih nam je darovana odgovornost, ali je ona samo naša, ne možemo je odbaciti, ne možemo je se odreći, niti je prebaciti nekome, na njoj gradimo temelje identiteta. Odgovornost je suština identiteta – ona nije posledica funkcije, niti institucionalnog delovanja, ona nije ni psihološka, ni socijalna kategorija, naša komunikacija sa Drugim…

 

Branka Jajić