KULTURNO-UMETNIČKO DRUŠTVO „ZAVIČAJ” IZ LAZAREVA NEDAVNO JE OBELEŽILO ZNAČAJAN JUBILEJ – 70 GODINA RADA

Uprkos vremenu, traju kroz igru i pesmu

Osnovna delatnost i ideja svakog društva koje se bavi folklorom jeste da baštini tradiciju pesmom, igrom i šarolikošću nošnji raznih podneblja Srbije. Pre 70 godina Kulturno-umetničko društvo „Zavičaj” iz Lazareva pošlo je tim putem. Tokom tih decenija uloženo je mnogo truda, vredno se radilo što je donelo zapažene uspehe, nagrade i priznanja. Ipak, kruna svega je druženje, upoznavanje novih ljudi i običaja, promovisanje zavičajnih vrednosti koje su se ukorenile u Banatu.

KUD IMA 35 ČLANOVA
– Naše Kulturno umetničko društvo se do 2013. godine zvalo „Slaviša Vajner Čiča”, po narodnom heroju i komandiru prvog Romanijskog partizanskog odreda koji je poginuo 1942. godine. Od 2013. naziv KUD-a je „Zavičaj”, jer su mnogi Lazarevljani kolonisti došli sa teritorije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine (Rudo, Sokolac, Višegrad). Jedan od prvih značajnijih koreografa bio je Pero Đorić. KUD trenutno ima 35 aktivnih članova, a nekada je bilo i 60. Imamo dve grupe: stariji pioniri (od 13 do 17 godina) i mlađa grupa koju čine deca od 5 do 7 godina. Seniorsku grupu nemamo jer se, nažalost, raspala odlaskom mnogih članova na studije u druge gradove – kaže Ljubinka Rašo, članica Upravnog odbora KUD-a „Zavičaj”.
Folkloristi održavaju veze i poznanastva sa mnogim društvima i udruženjima. Sa Ruđanima se posebno druže i učvršćuju dugogodišnje prijateljske veze. Proteklih godina KUD iz Rudog im je četiri puta bio u gostima, a Lazarevljani su tri puta uzvratili posetu prijateljima.
KUD „Zavičaj”, pre svega, okuplja najmlađe članove koji kroz kulturno-umetničke sadržaje upotpunjuju kulturni život u Lazarevu. Pošto je reč o mlađoj grupi dece, koreografije se prilagođavaju njihovom uzrastu i mogućnostima.

IGRE IZ CELE SRBIJE
– Zastupljene su igre iz Banata, ali i sa teritorije cele Vojvodine. Što se Srbije tiče tu su kola iz Leskovca i Ponišavlja. Igrači su još uvek mladi i ne mogu da se upuste u koreografije igara iz Vranja jer su izuzetno teške i zahtevne. Starija grupa je vežbala i romske igre koje su često bile na našem repertoaru, i za njih smo dobili mnoga priznanja i pohvale, kako od Roma, tako i od članova žirija pred kojima smo nastupali – rekla je koreografkinja Julijana Lazić.
Društvo ima podršku Grada Zrenjanina, a posebno od Saveta Mesne zajednice Lazarevo na čijem je čelu Radovan Tihomirović.
Predsednik KUD „Zavičaj” je Mile Vasić, sekretar Miodrag Bogdanović, koreograf je Julijana Lazić, a za muziku je zadužen Dušan Sujić.
– Imamo dobru saradnju sa školom, pa deca uvek dobiju slobodan dan kada im je to potrebno za pripreme. Rade, trude se, sarađuju sa koreografom, čak i predlažu šta bi od igara moglo da se uvede. Ima i onih koji dobro pevaju, to su naše solistkinje Isidora Rakić, Iva Jelić i Milica Bobar – navodi Ljubinka Rašo.

NEDOSTAJU NOŠNJE
I lazarevačkom Društvu smeta što se mnogi dečji festivali gase, a nastupi kulturno-umetničkih društava se često komercijalizuju. Osim toga, „Zavičaju”nedostaju nošnje.
– Nemamo mnogo originalnih nošnji za decu, osim tkanih suknji i ženskih i muških jeleka. Dobar deo svega ostalog lično sam sašila, vezla i heklala pojaseve, a čarape su plele bake naših članova. Ono što moram da istaknem je moje lično nezadovoljstvo interesovanjem pojedinih roditelja dece, članova KUD-a. Koliko god da ih zovemo, pojedini nikada nemaju vremena da dođu i za to pronalaze razloge i opravdanja – kaže Ljubinka Rašo i poručuje da se svi zainteresovani za folklor prijave, jer će u KUD-u moći mnogo toga da nauče. A pre svega, imaće priliku da se druže i da svoje slobodno vreme provode na zanimljiv, aktivan i kreativan način.

  • GOSTI IZ RUDOG SU UVEK DOBRODOŠLI
    Na godišnjem koncertu održanom povodom jubileja, gosti su bili članovi KUD „Prosvjeta” iz Rudog, a ove godine im se pridružio i KUD „Miloje Beljinac” iz Skele kod Obrenovca. KUD „Prosvjeta” iz Rudog predstavilo se igrama iz Šumadije i Ponišavlja.
    – Rado dolazimo u Lazarevo. Zajedno organizujemo koncerte četvrtu godinu zaredom i ovde i u Rudom. Osim folklora, mnogo toga nas vezuje za Lazarevo, jer je mnogo Ruđana u Banatu našlo dom za vreme kolonizacije – kaže Ilija Arsić, umetnički organizator KUD-a „Prosvjeta”.

 

  • SEĆANJE NA OSNIVAČE SEKCIJA
    – Krajem četrdesetih godina prošlog veka Društvo je negovalo dramski i muzički amaterizam. Nastanak dramske sekcije vezuje se za ime Radojice Tomaševića, nastavnika OŠ „Slavko Rodić”, kasnije direktora zrenjaninske biblioteke i zrenjaninskog profesionalnog pozorišta. Sa svojim đacima na bini lazarevljanskog Doma kulture izvodio je Nušićeve jednočinke. Muzičku sekciju tih godina vodio je Žarko Jaćimović, zahvaljujući čijem radu i trudu su se organizovale muzičke večeri na kojima su učestvovali afirmisani pevači ali i lazarevljanski amateri – naglasila je Ljubinka Rašo.

M. MALBAŠKI