LENA STOILJKOVSKI, JEDNA OD NAJUSPEŠNIJIH PLIVAČICA NOVE PROLETEROVE GENERACIJE

„Suvi” treninzi kod kuće

Iako ima samo 14 godina, Lena Stoiljkovski može da se pohvali srebrom sa državnog prvenstva na 1.500 m kraul koje je osvojila u apsolutnoj kategoriji. Među kadetkinjama je neprikosnovena u toj, kao i na deonicama 400 m i 800 m istim stilom. Mlada plivačica Proletera nedavno je, na osnovu glasova čitalaca lista „Zrenjanin”, izabrana za najuspešniju sportistikinju u kategoriji juniorke/kadetkinje. To je samo jedno u nizu priznanja koje je do sada zaslužila, a u bogatoj kolekciji ima 180 medalja i 20 pehara.
– Plivanje sam počela da treniram kada sam imala sedam godina, odnosno kada sam krenula u školu. Oduvek volim taj sport i zato sam se opredelila da ga i treniram. Moj prvi, a i sadašnji trener je Milorad Radišić – ističe Lena.


Zbog trenutne epidemiološke situacije u državi, plivači Proletera ne odlaze na bazen, ali kod kuće imaju takozvane „suve” treninge. Lena ističe da svakodnevno radi vežbe koje joj je trener odredio, ali ne krije da joj nedostaje plivanje i takmičenja.
– Najuspešnija sam na dužim distancama, to su 400, 800 i 1.500 metara kraul, a na takmičenja sam počela da odlazim kada mi je bilo 10 godina. Do sada sam oborila tri državna rekorda na 1.500 m kraul u 25-to metarskom i olimpijskom bazenu. Želim da budem još uspešnija i da popravljam svoje rezultate, a volela bih da ispunim norme za odlazak na velika međunarodna takmičenja u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji – kaže mlada sportistkinja koja pripada novoj generaciji plivačica i plivača koja stasava u Proleteru i korača stazama koje su utabali trofejni prethodnici.
Lena je odlična učenica osmog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić”, a njene ocene pokazuju da uspeva da uskladi školu i sport. Kaže da se sve može ako se dobro organizuje vreme, pa tako stigne i da čita, gleda filmove, sluša muziku… Još nije odabrala zanimanje kojim će se baviti i kaže da je, za sada, jedino izvesno da će upisati gimnaziju.

B. Mandić