LICITCIJE DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA: Bilo je i dogovora i nabijanja cena zakupa

Manje od polovine od ponuđenih 6.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu zakupljeno je danas na licitaciji održanoj u prostorijama Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.

Najveći deo izlicitiranog zemljišta biće zakupljen po početnim cenama, koje su u rasponu od 1.000 dinara u Aradcu, Belom Blatu, Jankov Mostu i Mihajlovu, do blizu 20.000 dinara po hektaru godišnje u Botošu, Banatskom Despotovcu, Lazarevu i Tomaševcu.

Za zemljište u Lazarevu i i jednu parcelu u Tomaševcu licitacije će biti ponovljene u sredu jer su početne cene udvostručene. Rekordan zakup izlicitiran je za parcelu površine 32,43 hektara koja je izlicitirana sa početnih 17.668,84 na 35.000 dinara po jedinici površine, što daje zakup od milion i 135.194 dinara, od koje se kreće u sredu. Kako kažu Lazarevljeni, u njihov atar je bilo dosta „upadača” iz Banatskog Despotovca, sa „Zlatice” i Zrenjanina.

Početnu cenu zakupa jedne parcele premašila su i trojica poljoprivrednika iz Orlovata, koji su udvostručili početnu zakupninu od 17.740 dinara po hektaru. Radi se o parceli površine 20,98 hektara.

Velika većina površina izlicitirana je na godinu dana, osim površina u Tomaševcu od oko 170 hektara pod starim zasadom višnje koji će biti iskrčen.

Obrnuto, 38,8 hektara poljoprivrednog zemljišta u Stajićevu, dobrog kvaliteta, planirano je za sadnju višanja. Oko ove parcele jedan nezadovoljni potencijalni zakupac, takođe iz Stajićeva, najavio je žalbu.

Bilo je i zemljišta koje je našlo zakupce, posebno u Mužlji. Njihovi zakupci računaju da će – kako kaže poznati preduzetnik u agraru Ervin Palatinuš – strpljivo, đubrenjem stajskim đubrivom pokušati da mu poboljšaju kvalitet jer nemaju drugog načina egzistencije.

Javno nadmetanje koje će obuhvatiti površinu približnu danas ponuđenoj nastavlja se sutra u devet časova.

M. S-n.