LJUBLJANSKA ULICA: Venac za Sandićevu kuću, pomen za komšije

Od 2016. godine, Savet stanovnika Ljubljanske ulice u Zrenjaninu obeležava Dan komšija. Tako je bilo i danas. Najpre je na kuću na Karađorđevom trgu u kojoj je rođen književnik i sekretar Vuka Karadžića Aleksandar Sandić (1836–1908), položen venc, a na žicu kojom je ograđena jer se uručava, stavljeno je cveće. Kuća je podignuta 1790. godine i pod zaštitom je kao spomenik kulture jedinstven je po stilu gradnje. Ona predstavlja originalan i najstariji primer srpskog narodnog graditeljstva u Banatu, a sada je sasvim urušena.

Polaganjem cveća na krst na raskrsnici ulica Ljubljanske i Takovske, uz verski obred koji je obavio otac Davor Stojanović, i odavanjem pošte preminulim stanovnicima Ljubljanske ulice i svim  Gradnuličanima, bez obzira ne njihovu versku pripadnost, nastavljen je „Komšijski dan“.

Komšijski dan se obeležava poslednjeg petka u maju, a proglasile su  ga Ujedinjene nacije.

– Zbog toga što je subota uglavnom neradni dan, mi se tada  okupljamo i obeležavamo komšijski dan  – kaže Srboljub Jovanović Ćetković.- Naša ulica ima i svoj savet i nastojimo da posetimo i pomognemo starijim ili bolesnim komšijama, i da uradimo nešto korisno za naš kraj. Nažalost, spisak preminulih komšija kojima dajemo parastos i odajemo počast, sve je duži…

M. Bečejac