MALI AKCIONARI „PRŽE“ POSLOVODSTVO I VEĆINSKE VLASNIKE „DIJAMANTA“

Bez dividende nema Skupštine

O poslovanju „Dijamanta“ u 2019. godini još se nije izjasnila Skupština akcionara, najviši organ upravljanja ovom kompanijom. Predlog Nadzornog odbora – da aminuje prošlogodišnji finansijski učinak, a neto dobit od 925,5 miliona dinara ostavi neraspoređenom – „krčka“ se od 24. juna i potpuno je neizvesno da li će uskoro imati blagoslov Skupštine.
Zbog odluke Privrednog suda da zagrebačkom „Agrokoru“, odnosno njegovom pravnom sledbeniku „Fortenova grupi“ (na koje se vodi 99,33 odsto kapitala „Dijamanta“) suspenduje pravo glasa na 270.678 akcija, održavanje Skupštine akcionara zavisi od volje 99 malih akcionara, uglavnom bivših i sadašnjih radnika, a koji kroz 1.807 akcija poseduju tek 0,6 odsto firme. Shodno našim zakonima, mali akcionari i sa trećinom glasova, dakle sa samo 603 akcije, vanrednoj Skupštini daju kvorum za rad i onda sa samo 452 glasa mogu da se donesu sve potrebne odluke. To se dogodilo lane, ali ove godine do reprize nije došlo. Zbog nedostatka kvoruma propala je vanredna Skupština akcionara zakazana za 8. oktobar, a slično su okončani i sazivi za 30. septembar, 3. avgust, 24. jul…

Mali akcionari „Dijamanta“ ne odazivaju se pozivima poslovodstva kompanije da održe Skupštinu jer su nezadovoljni predlogom da im se i ovog puta uskrati dividenda. Oni traže da im se isplati 36,2 miliona dinara (20.000 dinara po akciji), a da se potom ono što ostane od 925,5 miliona, slobodno tretira kao neraspoređena dobit. Svesni su da se radi o skoro šest puta većem iznosu nego da se prošlogodišnja dobit deli na svih 270.485 akcija. Kažu da im duže od jedne decenije nije isplaćivana dividenda i ističu da im je dozlogrdilo da budu dekor navodne akcionarske demokratije u „Dijamantu“. Vele da Kompanija uspešno posluje i da je sada pravi trenutak da iskoriste mogućnost koju im je dalo rešenje Privrednog suda.
Mali akcionari „Dijamanta“ znaju da nasuprot sebi imaju moćne većinske vlasnike „Fortenova grupe“, ruske banke (Sberbank i VTB) kao i američki investicioni fond „Knithead“ (Knighthead). Kao članovi Nadzornog odbora u „Dijamantu“ njih inače predstavljaju Fabrios Peruško, glavni izvršni direktor „Fortenove grupe“, Vladimir Bošnjak („Zvijezda plus“), Vladimir Džaja (PIK „Vinkovci“), Sotiris Janopulos (dugogodišnji direktor „Koka kole“ za ovaj deo Evrope) kao i Vladimir Bubanja, advokat.
– Ovo je šansa da izdejstvujemo nekakvu vajdu od naših akcija. Ako je ne iskoristimo, drugu priliku teško da ćemo dobiti. „Fortenova grupa“ možda uskoro proda „Dijamant“, a tada će sudbina malih akcionara biti još neizvesnija. Zašto bi nas novi većinski vlasnik uvažavao više od Ivice Todorića i „Agrokora“, odnosno „Fortenova grupe“ – kaže naš sagovornik, mali akcionar „Dijamanta“.
Neodržavanje redovne sednice nema uticaja na pravnu valjanost pravnih poslova i odluka akcionarskog društva i to je verovatno razlog što na sajtu „Dijamanta“ još nije obelodanjeno da li će i kada biti organizovan pokušaj da se Skupština ovog akcionarskog društva.


Z. D.