MANIFESTACIJA „BUČ“ – PROSLAVA DANA MUŽLJE: Veselo uz dobru hranu i kulturno-umetničke nastupe

Uz pripremu tradiconalnih jela poput ovčijeg paprikaša, narodnu pesmu i igru, ali i muziku mladih bendova i sportska takmičenja, od 7. do 9. septembra proslavlja se dan Mužlje – „Buč“.

Tradicionalnu manifestaciju organizuju Savet Mesne zajednice (MZ) Mužlja i naseljeno mesto Mužlja, kaže Tivadar Borbelj, član Saveta MZ.

– Mužlja proslavlja 128 godina postojanja. Potrudili smo se da i ove godine bude raznovrstan program. Imali smo turnir u ženskom rukometu, fudbalske utakmice, izložbu, svetu misu, koncert ozbiljne muzike, kao i nastup mladog benda „Bullet kiss“ i grupe iz Mađarske „Zenevan“. Takođe su nastupali, pored domaćeg kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“, i gosti iz Mihajlova, Torde, Pačira i Nove Crnje.

Kako kaže Borbelj, nedelja je dan za šetnju sa porodicom i prijateljima. U subotu po podne  je zato u centru Mužlje bilo je veselo i bučno – mešali su se zvuci srpske folk muzike, pesama na mađarskom i tradicionalnih mađarskih narodnih pesama. Na štandovima, koji su bili postavljeni duž ulice Mađarske komune, bilo je tradicionalih rukotvorina, igračaka, bombona, meda, pljeskavica. Čini se da je najomiljenija poslastica među posetiocima bio kolač kurtoš, stari mađarski specijalitet od testa uvaljanog u čokoladu, cimet, orahe, kokos..

IMG_20180908_175215

Istog dana oko 15 ekipa takmičilo se u kuvanju ovčijeg i pilećeg paprikaša. Najbolji ovčiji paprikaš pripremila je ekipa Zemljoradnička zadruga (ZZ) Torda, druga je bila Mesna zajednica Torda, a treće mesto osvojilo je Udruženje amatera kuvara Belo Blato. Član prvoplasirane ekipe Zoltan Orban kaže da recept za ovčiji paprikaš ne može biti jednostavniji.

– Važno je meso – da bude što starija ovca. Dodaju se još samo lukac, crvena paprika, biber, malo ljute paprike. Ništa sveža zelena paprika ili paradajz. Čim se stavi sveža paprika, oduzima ukus i nije to to. Od starosti ovce zavisi koliko dugo treba da se kuva paprikaš, ide otprilike sat vremena kuvanja na godinu dana starosti.

M.M.

Naslovna fotografija: D. Petrović

received_262480581067851

Prvoplasirani Zoltan Orban i drugoplasirani Šandor Janoš

IMG_20180908_171702

Treće mesto za ovčiji paprikaš: Udruženje amatera kuvara Belo Blato

IMG_20180908_174457

IMG_20180908_174832

IMG_20180908_174854