MARIJA JANKOVIĆ JOŠ KRIJE INFORMACIJE O BINI

Postoji više sumnjivih detalja

Skoro dva meseca je prošlo otkako se na Etno festivalu „Banatska priča” srušila metalna konstrukcija sa banerom i umalo usmrtila našu koleginicu Branku Jajić dok je vodila program. Tom prilikom lakše je povređena i jedna ženska osoba iz organizacije. Marija Janković, sekretarka Mesne zajednice „Veljko Vlahović” na Bagljašu, gde se ovaj festival održava, i dalje zataškava informacije o ovom slučaju.
Najpre smo 21. maja, dva dana nakon što je poznata novinarka teško povređena, porazgovarali sa Marijom Janković i tada nam je rekla da je Savet MZ „Veljko Vlahović”, koji u saradnji sa Asocijacijom za razvoj „Bagljaš” organizuje Festival, doneo odluku da firma „Studio plus 023” postavi binu sa metalnom konstrukcijom.
– Po odluci Saveta MZ „Veljko Vlahović”, zahtev za ponude poslat je u petak, 11. maja, a u ponedeljak, 14. maja, stigle su tri ponude. Po proceduri za svako plaćanje i nabavku koje radi MZ, kriterijum je najniža ponuđena cena. Od izabranog ponuđača, tražena je faktura koja je poslata 16. maja i sa zahtevom za transver prosleđena je gradskom budžetu na plaćanje – izjavila je Marija Janković.
Zatim smo poslali dopis MZ, kako bismo saznali ko je u ime firme, a ko u ime MZ, potpisao ugovor o postavljanju bine na Festivalu i tražili smo i kopiju tendera. Međutim, odgovor nismo dobili. Kako nam je, potom, u telefonskom razgovoru rekla Marija Janković, ne žele da daju izjavu, niti da pošalju kopiju tendera – sve su predali tužilaštvu i policiji.
Ove odgovore tražili smo i pomoću zahteva za dostupnost informacijama od javnog značaja, kao i uvid u sve ponude koje su pristigle na konkurs, zatim fakturu koja je poslata gradskom budžetu na plaćanje. Odgovori su izostali, iako je rok bio 15 dana. Sledeći korak koji smo preduzeli jeste obraćanje povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka.
Postavlja se pitanje da li uopšte ugovor i tender postoje kada ih drže u tajnosti?
Prisetimo se još sumnjivih detalja: firma „Studio plus 023” (bavi se organizovanjem kulturno-zabavnih manifestacija, čiji je vlasnik M.G., drugi uhapšen nakon nesreće) osnovana 10 dana pre festivala, nalazi se gde i Muzička kompanija „Top ton” i „Top ton” doo (u likvidaciji), u Ulici narodne omladine 1 (vlasnik je D.Š., prvi uhapšeni).

I. I.