MATURANTI MEDINSKE ŠKOLE PROSLAVILI KRAJ ŠKOLOVANJA I SPREMNI ČEKAJU NOVE POBEDE

Samouvereno koračaju ka svojim snovima

Profesori Medicinske škole su sa ponosom 17. juna ispratili 143 maturanta iz pet odeljenja, među kojima su budući studenti medicine, farmacije, medicinske sestre, kozmetičari. U raskošnim haljinama i svečanim odelima pozirali su nasmejani pred fotoaparatima na glavnom gradskom trgu. Defile je krenuo od spomenika kralju Petru, uz crvene balone, koji je propraćen uz poneku suzu roditelja, rođaka i prijatelja. Skup je bio u Hotelu „Vojvodina”, gde je održano slavlje.
Direktorka škole Sanja Kukolj je istakla da ova generacija učenika broji 60 medicinskih sestara – tehničara na srpskom jeziku, 24 medicinske sestre – tehničari na mađarskom jeziku, 30 kozmetičkih tehničara i 29 farmaceutskih tehničara. Srednja ocena opšteg uspeha učenika završnih razreda je odličan 4,62. Na maturskom ispitu su, takođe, pokazali odličan uspeh sa prosečnom ocenom 4,58.

– Verujem da ste iz srednje škole poneli mnogo prijateljstva i lepih uspomena kojih ćete se prisećati sa osmehom na licu, kao i mnogo znanja i veština koje će vam služiti u životu. Uverena sam da vam je škola pomogla da se formirate kao zrele ličnosti i da uvek cenite prave vrednosti. Vaša požrtvovanost, trud i savesnost redovno su dolazili do izražaja.
Istakla bih vaše angažovanje u volontiranju na vakcinalnim punktovima za vreme pandemije i pokretanje akcije dobrovoljnog davanja krvi u našoj školi, kada je 38 učenika dalo krv. Svake školske godine ste ostvarivali uspehe na okružnim i republičkim takmičenjima i učestvovali u mnogim humanitarnim akcijama. Dostojno ste predstavljali školu. Neka vam um i srce budu bogati vedrim mislima i radošću. Želim vam mnogo sreće i uspeha u svetu u koji ste danas zakoračili. Uz puno truda, rada i sreće sve što ste zamislili moći ćete i da ostvarite – poručila je Sanja Kukolj.

Ove godine nastavničko veće je donelo odluku da dve učenice ponesu titulu đaka generacije. To su Nevena Kaluđerski (4-1) i Nevena Simović (4-5), što su njihovi drugari nagradili aplauzom i ovacijama.
– Četiri godine prošle su kao treptaj oka, kao da smo juče stajali ispred škole i čekali da budemo prozvani, a sada svako od nas samouvereno korača putem ka svojim snovima. Okolnosti pod kojima smo proveli skoro dve godine školovanja nisu nas sprečile da stvorimo uspomene i prijateljstva koja ostaju zauvek – istakla je Nevena Kaluđerski i zahvalila se svim roditeljima i nastavnicima koji su doprineli da postanu ljudi.
Nevena Kaluđerski želi da upiše Medicinski fakultet u Beogradu. Kako je rekla, oblasti koje je zanimaju su hirurgija i kardiologija. Njena drugarica Nevena Simović se, takođe, zahvalila profesorima na prenesenom stručnom i životnom znanju, kao i porodici koja joj je bila najveća podrška.

– Svojim budućim kolegama bih poručila nekoliko stvari koje sam naučila tokom ove četiri godine: verujte u sebe, u ono što radite, volite, budite iskreni, srećni, jer tako jedino možete pobediti ovaj surov svet. Drago mi je što sam bila učenica ove škole, pogotovo smera farmaceutski tehničar, jer sam pronašla svoj životni poziv – istakla je Nevena Simović, buduća studentkinja farmacije u Beogradu, koja bi kasnije volela da živi u Skandinaviji. Njena drugarica iz odeljenja Anđela Gavrić će prethodne četiri godine pamtiti zauvek, uprkos pandemiji i razdvojenosti od drugara. Želja joj je da bude estetski i plastični hirurg.
– Nadam se da ću biti uspešna studentkinja medicine u Novom Sadu. Volela bih da se nakon osnovnih studija usavršavam negde u Evropi, jer se tamo lakše dobijaju specijalizacije. Posle toga bih se rado vratila u našu zemlju – navela je Anđela.

Helena Babić, učenica 4-4, smatra da je smer kozmetički tehničar dosta perspektivan, jer pruža mnogo mogućnosti. Ona je odlučila da upiše medicinsku rehabilitaciju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.
– To me privlači i tokom školavanja sam shvatila da bih time volela da se bavim. U rukama imam zanat pa mogu da ga iskoristim bilo kada. Ja bih da učim i napredujem i mislim da je fakultet odlična prilika za to – poručila je Helena.
Koliko ih je pandemija tokom školovanja fizički razdvojila, toliko ih sve još više zbližila, jer su na maturskoj večeri pokazali koliko su složni i da će im srednja škola ostati u najlepšem sećanju.

Iva Isakov
Foto: Foto-studio „Đenka”

 • VUKOVCI I UČENICI ODELJENJA
  Ove godine je 25 maturanata zaslužilo diplomu „Vuk Karadžić”.
  Odeljenje 4-1: Milica Barši, Jovana Đukanović, Nevena Kaluđerski, Vukašin Nikolić, Milica Nedimović, Jovana Stanisavljević, Bojana Tadić, Katarina Ćorović
  Odeljenje 4-2: Ivana Galić, Milica Ilić, Vanja Mijanović, Anđela Pepić, Željana Popović, Lara Tiring, Milica Uzelac i Iva Miloš
  Odeljenje 4-3: Alisa Koso i Karina Koso
  Odeljenje 4-4-: Anđela Mihajlović
  Odeljenje 4-5: Tijana Vujović, Luka Maletin, Stefan Nemčević, Željana Novoseljački, Ivana Rakić i Nevena Simović
  Učenici odeljenja: Nevena Kaluđerski (4-1), Željana Popović (4-2), Karina Koso (4-3), Anđela Mihajlović (4-4) i Nevena Simović (4-5).