MEMORIJAL DR RADU FLORA – Tradicionalna manifestacija vojvođanskih Rumuna

Uspomena na najznačajnijeg rumunskog naučnika
Više od 60 naučnih i javnih radnika rumunske i srpske nacionalnosti iz obe zemlje okupilo se povodom održavanja memorijala dr Radu Flora, održanog prošle srede u Zrenjaninu po 26. put. Ove godine organizator Društvo za rumunski jezik Novi Sad, na čelu sa predsednikom Lučijanom Marinu, ujedinio je poslenike na jačanju prijateljskih veza dva naroda. Uz profesora Marinu, skupu je predsedavao sin profesora Flore – akademski slikar mr Viorel Flora, a učesnike je pozdravio ministar – savetnik u ambasadi Republike Rumunije u Beogradu Flavius Kozmin Halčesku.
– Jedan od velikih ljudi koji su naš grad odabrali za mesto gde će živeti i raditi je profesor doktor Radu Flora, na šta možemo svi da budemo ponosni. Pored ostalog, kao lokalna samouprava pomogli smo štampanje i četvrte knjige – monografije o Memorijalu dr Radu Flora, jer se radi o čoveku svetske reputacije, osnivaču katedri za rumunski jezik i književnost u Beogradu i Novom Sadu – rekao je na otvaranju Memorijala zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
Od niza zanimljivih izlaganja, značajan je obiman osvrt na saradnju sa profesorom Florom, njegovog kolege još iz studentskih dana, profesora dr Virđila Vintileskua.
M. Stojin

8-1-Memorijal Radau Flora.JPG3

Opširnije u štampanom izdanju