MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE: VAŽNO JE OTKRITI NA VREME

Do 30. godine samopregledi, a posle ultrazvuk i mamografija

Svaka žena treba da bude svesna da može da dobije rak dojke. Ja sam imala nepunih četrdeset godina kada sam obolela, bez ijednog faktora rizika, porodičnog i drugih – rodila sam i dojila decu. Ako možete da odete kod frizera ili da se našminkate, treba naći vremena i za odlazak kod lekara na ginekološki i na pregled grudi, makar jednom godišnje – podsetila je u petak, 26. oktobra, u Opštoj bolnici povodom meseca borbe protiv raka dojke jedna od žena koja je prebrodila ovu bolest.
Ona je objasnila da je za sve pacijentkinje bolno to što se uz karcinom dojke uvek pominje smrtnost, naglasivši da je važno imati na umu da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, a to je istakla i dr Ivana Ujfeljan Ristić, načelnica Onkološkog odeljenja Opšte bolnice. Na osnovu svog iskustva sa pacijentkinjama, navela je da se žene često ne javljaju na vreme zbog straha od pregleda, pri čemu ni njihova okolina ni najbliži ne poklanjaju mnogo značaja preventivi.
– Preporuka je da samopreglede obavlja svaka žena do 30. godine. Nakon toga trebalo bi raditi i ultrazvučnu dijagnostiku, a mamografija se preporučuje za žene koje su u klimaksu. Mamografija je rendgensko snimanje, a kako je struktura dojke u tim godinama prozračnija, ovom dijagnostikom se bolje može uočiti svaka promena – napomenula je dr Ujfeljan Ristić. Dodala je da je u našoj zemlji u toku skrining raka grudi, kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti, kada je povećan rizik za nastanak ove bolesti.
Prema podacima nacionalne Kancelarije za skrining raka, od ukupnog broja žena u Zrenjaninu kojima je upućen poziv za mamografiju, odazvalo se 37,8 odsto njih, što je blizu republičkog nivoa odziva (38,5 odsto).
Načelnica Onkološkog odeljenja je podsetila da postoje faktori rizika koji su značajni u nastanku karcinoma dojke, a to su rana menarha – prva menstruacija, kasni klimaks, nerađanje, nedojenje, porodična anamneza, kao i životne navike poput pušenja i neaktivnosti, ali je takođe dodala da se neki tumori i sporadično javljaju.
Kada je reč o terapiji onkoloških pacijenata, naša sagovornica sa početka teksta, koja je želela da ostane anonimna, naglasila je da ni citostatska terapija više nije bauk – nije lako, ali se podnosi.
Terapije u onkologiji sve su savremenije i što se tiče hirurgije i hemioterapije, kazala je dr Ujfeljan Ristić.
– Mnogi pacijenti koji imaju metastatsku bolest možda bi bili i otpisani pre desetak godina, ali danas su napredovale mogućnosti lečenja. Sve je manje obolelih koji jako teško podnose terapije ili imaju komplikacije. Međutim, iako je uvedeno dosta novih lekova, apelujemo na Republički fond za zdravstveno osiguranje da nastavi sa time jer treba još poraditi na terapiji bola – istakla je dr Ivana Ujefeljan Ristić.

  • POHVALA ZA ZAPOSLENE NA ONKOLOGIJI
    Na Onkološkom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice trenutno rade dve lekarke specijalistkinje – dr Ljiljana Lazarević i dr Ivana Ujfeljan Ristić, kao i tri specijalizanta – dr Marija Bačikin, dr Jovana Ilić i dr Miloš Ristić. Ovo odeljenje pohvalila je i sagovornica koja je prebrodila karcinom dojke. – Imala sam sreću što sam se lečila baš u Zrenjaninu, jer je naš grad jedan o retkih koji u sklopu svoje bolnice ima i dnevnu bolnicu i dobru organizovanu onokološku službu, tako da pacijentkinje mogu u toku dana primiti svoju terapiju i otići kući. Velika je psihološka prednost biti u svom okruženju. Osoblje Onkološkog odeljenja je bilo izuzetno ljubazno, što je takođe doprinelo mom uspešnom lečenju – naglasila je ona.

 

  • KAKO PREGLEDATI GRUDI
    Žena bi trebalo jednom mesečno da prepipa dojke, a to se radi 10,11. ili 12. dana ciklusa, ispred ogledala, sa spuštenim i dignutim rukama, objašnjava dr Ivana Ujfeljan Ristić.
    – Treba obratiti pažnju na kožu – da li je izmenjen kolorit, da li izgleda kao narandžina kora, da li je crvena, kao i na dojku – da li postoji neka deformacija ili uvlačenje kože.

M. Maričić